Pohjoismainen neuvosto on kokoontunt 68. istuntoon Kööpenhaminassa 1-3.11.2016. Istunnon aikana käsitellään jäsenaloite Länsi-Saharan itsemääräämisoikeudesta, jonka ovat allekirjoittaneet kaikki Pohjoismaisen neuvoston vasemmistopuolueet.

Länsi-Sahara on Afrikan viimeinen siirtomaa. Aikoinaan Espanjan siirtomaana toiminut Länsi-Sahara itsenäistyi 1975, kuitenkin naapurimaa Marokko miehitti alueen miltei välittömästi. Nykyään suuri osa asukkaista asuu pakolaisleireillä Algerian aavikolla.

YK  lausui jo 1991 päätöslauselmassaan, että Länsi-Saharan kansalle, sahraweille, on annettava mahdollisuus päättää tulevaisuudestaan kansanäänestyksellä. Kansanäänestystä ei ole vieläkää järjestetty.

Kansojen itsemäärämisoikeus on säädetty YK:n peruskirjassa.

– Pohjoismaiden on kannettava kansainvälinen vastuunsa ja puolustettava kansainvälistä oikeutta, kansainvälistä julkisoikeutta sekä YK:n päätöksiä, sanoo tanskalainen Enhedslisten -puolueen parlamentaarikko Christian Juhl.

– Sahrawien on itse saatava päättää maansa tulevaisuudesta. Niin kauan kuin Länsi-Sahara on miehitetty, on hyvin ongelmallista jos pohjoismaat käyvät kauppaa Marokon kanssa miehitetyllä alueella tuotetuilla tuotteilla, Juhl jatkaa.  

– Kysymys Länsi-Saharan itsenäisyydestä olisi pitänyt ratkaista jo 40 vuotta sitten. Sahrawit ansaitsevat tukemme jotta voimme saavuttaa rauhaa tukevan ratkaisun, kommentoi Paavo Arhinmäki Vasemmistoliitosta.

Pohjoismaisen neuvoston vasemmistososialistinen vihreä ryhmä VSG koostuu seuraavista puolueista: Vänsterpartiet (Ruotsi), Sosialistisk Venstreparti (Norja), Vänsterförbundet (Suomi), Enhedslisten (Tanska), Alternativet (Tanska), Vinstri græn (Islanti), Inuit Ataqatigiit (Grönlanti) och Tjóðveldi (Färsaaret).