qgpnasle

Vänsterpartietin kansanedustaja Håkan Svenneling

Pohjoismainen neuvosto on kokoontunut 68. istuntoon Kööpenhaminassa 1-3.11.2016. Istunnon aikana käsitellään jäsenaloite Pohjoismaista ydinaseettomana alueena. Sen ovat allekirjoittaneet kaikki Pohjoismaisen neuvoston vasemmistopuolueet.

Ydinaseet ovat ihmiskunnan luomista joukkotuhoaseista kaikkein vaarallisimmat. Kansainvälinen yhteisö ei ole onnistunut pysäyttämään aseiden leviämistä tai saanut ydinasevaltioita luopumaan aseistaan.

Sopimukset ydinasevapaista alueista ovat yksi tehokkaimmista työkaluista ydinaseita ja niiden leviämistä vastaan. Jos maat voivat olla varmoja, ettei muillakaan mailla ole ydinaseita, hillitsee se halua hankkia omia ydinaseita. Tämän vuoksi ydinasevapaa alue Pohjoismaissa on tärkeä väline turvallisuutemme lisäämiseksi.

– Ydinaseettomien maiden on tehtävä selväksi, että otamme kansainvälisen julkisoikeuden humanitaariset periaatteet vakavasti. Ydinaseeton alue Pohjoismaissa ei olisi vain turvallisuuspoliittisesti oikea päätös, se olisi myös tärkeä kannanotto rauhan ja ydinaseriisunnan puoluesta, sanoo ruotsin Vänsterpartietin kansanedustaja Håkan Svenneling.

– Pohjoismaiden neuvosto päätti yksimielisesti jo vuonna 1993 suositella Pohjoismaita perustamaan ydinaseettoman alueen. Tästä huolimatta sopimusta ei koskaan tehty ja ajatus unohdettiin. Kysymys on kuitenkin liian tärkeä unohdettavaksi ja haluamme nostaa sen uudelleen keskusteluun, Svenneling jatkaa.

Tähän mennessä yli 127 valtiota on allekirjoittanut the Humanitarian Pledge -aloitteen, josta on muodostunut YK:n päätöslauselma ydinaseiden kieltämiseksi. On toivoa antavaa, että niin monet maat ovat valmiita viemään ydinsulkusopimuksen vielä askeleen eteenpäin.

– Yksikään Pohjoismaa ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta. Tämän takia on erittäin tärkeää, että Pohjoismaat ottavat kantaa ydinasevapaan alueen puolesta, Svenneling sanoo.

– Kansainvälinen yhteisö ei tähän mennessä ole onnistunut pysäyttämään ydinaseiden leviämistä tai saamaan valtioita riisumaan ydinaseensa. Sen sijaan investoidaan miljoonia euroja ydinaseiden modernisointiin ja kehitykseen. Pohjoismaiden on näytettävä, että on olemassa toinen tie, kommentoi Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Pohjoismaisen neuvoston vasemmistososialistinen vihreä ryhmä VSG koostuu seuraavista puolueista: Vänsterpartiet (Ruotsi), Sosialistisk Venstreparti (Norja), Vänsterförbundet (Suomi), Enhedslisten (Tanska), Alternativet (Tanska), Vinstri græn (Islanti), Inuit Ataqatigiit (Grönlanti) och Tjóðveldi (Färsaaret).