147746440982297500

Presidentti Niinistö ja Iranin presidentti Hassan Rouhani Teheranissa 26. lokakuuta 2016 Kuva: Iranin presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Iranin islamilaisen tasavallan presidentin Hassan Rouhanin virallisella vierailullaan Teheranissa 26. lokakuuta. Presidentit keskustelivat Suomen ja Iranin suhteista, Iranin ja EU:n suhteista sekä Lähi-idän ja Persianlahden alueiden tilanteesta.

Tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö kiitti mahdollisuudesta vierailla Iranissa ja muistutti, että maiden yhteistyöllä on pitkä historia.

”Iran oli ensimmäisiä Suomen itsenäisyyden tunnustaneita maita, ja nyt yhteistyö syvenee”, presidentti Niinistö sanoi viitaten heinäkuussa 2015 saavutettuun ydinohjelmasopimukseen. Tammikuussa 2016 ydinohjelmaan liittyneet pakotteet keskeytettiin ja Iran hyväksyttiin takaisin kansainvälisen kaupan piiriin.

”Sopimus oli tärkeä merkkipaalu, ja haluan onnitella presidentti Rouhania hänen työstään sen saavuttamiseksi”, presidentti Niinistö totesi.

Sopimuksen myötä myös Suomen ja Iranin välinen taloudellinen yhteistyö tiivistyy. Presidentti Niinistön ja presidentti Rouhanin tapaamisen yhteydessä allekirjoitettiin neljä Suomen ja Iranin välistä yhteistyöpöytäkirjaa.

Yhteistyöpöytäkirjat helpottavat maiden välistä kaupankäyntiä. Allekirjoitetut pöytäkirjat koskevat energia-alaa, metsien ja luonnonvarojen hallintaa, ICT-alaa sekä investointeja ja taloudellista apua. Suomen edustajana pöytäkirjat allekirjoitti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, lukuun ottamatta investointeja koskevaa pöytäkirjaa, jonka allekirjoitti Finnveran liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta.

Keskusteluissa Lähi-idän tilanne

Presidenttien keskusteluissa käsiteltiin laajasti Lähi-idän tilannetta.

”Oli kiinnostavaa kuulla presidentti Rouhanin näkemyksiä Lähi-idän tilanteesta, terrorismista ja huumekaupasta. Olemme yhtä mieltä siitä, että tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä näitä ilmiöitä vastaan”, presidentti Niinistö painotti.

Presidentti Niinistö otti esille myös Iranin kokemukset pakolaisuudesta. Iranissa on lähes kolme miljoonaa afgaanipakolaista.

”Olemme yhtä mieltä siitä, että ihmisiä olisi pyrittävä auttamaan lähtömaissa, jotta heidän ei tarvitsisi paeta kotoaan”, presidentti Niinistö totesi.

Presidentti Niinistö sanoi, että taloudellisen yhteistyön kautta voi osaltaan löytyä ratkaisu Lähi-idän rauhoittamiseen ja pakolaisuuteen.

Presidentti korosti yhteistyötä myös ihmisoikeuksien suhteen: ”On tärkeää, että ihmisoikeusdialogi EU:n ja Iranin välillä jatkuu.”

Vierailuun sisältyy poliittisen johdon tapaamisia

Presidentti Niinistö tapaa vierailullaan myös muun muassa Iranin korkeimman johtajan Sayyed Ali Khamenein, parlamentin puhemies Ali Larijanin sekä ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin.

Teheranin vierailulla on mukana myös yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia muun muassa cleantechin, biotalouden, informaatioteknologian ja terveysteknologian aloilta. Virallisen vierailun ensimmäisenä päivänä tiistaina 25. lokakuuta järjestettiin Iranin ja Suomen välistä yritysyhteistyötä koskeva seminaari.