2016_11-07_002

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Onnittelen Donald Trumpia vaalivoitosta ja Yhdysvaltain kansaa heidän tekemästään valinnasta. Donald Trump nousee Yhdysvaltain presidentiksi hetkellä, jona maailmanpoliittinen tilanne on jopa jännittynein sitten kylmän sodan päättymisen. Yhdysvaltain presidentillä on maailmanpolitiikassa ainutlaatuinen asema ja vastuukin. Donald Trumpilla, maansa tulevana ulkopolitiikan johtajana on merkittävä vaikutus siihen, miltä maailma hänen kautensa päättyessä näyttää. Meille suomalaisille on myös enemmän kuin tärkeää, että Yhdysvaltain sitoutuminen Eurooppaan sekä Itämeren alueen turvallisuuteen ja vakauteen jatkuu.

Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat ehkä likeisemmät kuin koskaan, tästä on hyvä jatkaa. Yhteistyön kohteita riittää: taloudessa, puolustuspolitiikassa, Suomen Nato-kumppanuudessa, terrorismin vastaisessa työssä, asekaupan valvonnassa ja tietysti arktisella alueella. Suoran kahdenvälisen suhteen lisäksi on olennaista tehdä yhteistyötä ihmisyyden hyväksi myös YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä.

Toivotan Donald Trumpille onnea ja viisautta vaativassa, koko maailmalle merkittävässä tehtävässä Yhdysvaltain presidenttinä.

Sauli Niinistö
tasavallan presidentti