Vasemmistoliiton Anna Kontula:

Afganistanin evakuoinneilla on kiire

Eduskunta keskusteli tänään puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentän alueelle. Kansanedustaja Anna Kontulan mielestä on tärkeää, että Suomi tekee kaikkensa Afganistanin siviilien suojelemiseksi.

– Erityinen vastuu meillä on oman väkemme lisäksi niistä, joiden turvallisuus on vaarantunut Suomi-yhteistyön vuoksi, Kontula sanoo.

Tilanne ei ole helppo. Kabulissa Taleban kontrolloi kaupungin tarkastuspisteitä ja kaikkia reittejä lentokentälle. Muualta maasta tietoa saadaan vaihtelevasti.

Vaikka Taleban ei tällä hetkellä täysin estä ihmisten pääsyä kentälle, tilanne voi muuttua nopeasti. On myös epävarmuutta siitä, kuinka kauan Yhdysvaltain Kabulin kentän turvaamisoperaatio jatkuu. Kyse saattaa olla vain päivistä.

– Meillä on siis kiire saada nämä ihmiset turvaan, Kontula painottaa.

Kun sotilaita lähetetään maan rajojen ulkopuolelle, on aina kyse vakavasta asiasta. Siksi vasemmistoliiton mielestä on hyvä, että operaatio on rajattu tehtävänkuvaltaan, johdoltaan, alueellisesti ja ajallisesti.

– Samaan aikaan haluamme kuitenkin painottaa, että nyt tehtyjä valintoja ei tule pitää ennakkotapauksena, vaan reagointina erityiseen tilanteeseen erityisin toimin.

– Juuri nyt on kuitenkin tärkeintä saada ihmiset turvaan. Kun akuutti huoli käynnissä olevien evakuointien osalta on ohi, voidaan Suomessakin keskittyä miettimään pitkäjänteisempiä toimia.

Kansanedustaja Anna Kontulan puhe kokonaisuudessaan

Arvoisa puhemies,

 

Lähes koko maailma jakaa huolen Talebanien paluusta valtaan Afganistanissa.

Monelle tämä huoli on myös kuristavaa pelkoa läheisen turvallisuuden ja jopa hengen puolesta. Afganistanissa on parhaillaan vaarassa Suomen kansalaisia, Suomessa asuvia sekä heidän perheenjäseniään.

Vaarassa on myös paljon ihmisiä, jotka ovat auttaneet ja tukeneet Suomea tai tehneet Suomelle töitä – joko suoraan tai alihankintasopimuksella. Suomi on ollut viidennesvuosisadan osa Afganistanin konfliktia. On osallistuttu sotilaallisiin operaatioihin ja koulutettu. Viime vuosina on Afganistan ollut Suomen suurin kehitysyhteistyökumppani.

Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman paikalliskytköksiä.

Emme tiedä, miten Taleban tulee toimimaan. Se on luvannut pidättyä toisenlaista hallintoa tukeneiden vainoista, mutta kokemukset aikaisemmasta Taleban-hallinnosta antavat aiheen varautua myös muihin kehityskulkuihin.

Arvoisia puhemies,

On tärkeää, että Suomi tekee kaikkensa Afganistanin siviilien suojelemiseksi. Erityinen vastuu meillä on oman väkemme lisäksi niistä, joiden turvallisuus on vaarantunut Suomi-yhteistyön vuoksi.

Tilanne ei ole helppo. Kabulissa Taleban kontrolloi kaupungin tarkastuspisteitä ja kaikkia reittejä lentokentälle. Muualta maasta tietoa saadaan vaihtelevasti.

Jotta evakuointi ylipäätään olisi mahdollista, on kansainvälisen yhteisön tehtävä kaikkensa rajojen ja lentokentän auki pitämiseksi.

Vaikka Taleban ei tällä hetkellä täysin estä ihmisten pääsyä kentälle, tilanne voi muuttua nopeasti.

On myös epävarmuutta siitä, kuinka kauan Yhdysvaltain Kabulin kentän turvaamisoperaatio jatkuu. Kyse saattaa olla vain päivistä.

Meillä on siis kiire saada nämä ihmiset turvaan.

Arvoisa puhemies,

Vasemmistoliitto kannattaa selonteossa esitettyjä toimia. Paikalle lähetetyt virkamiehet, evakuoitavat ja tietysti itse evakuointioperaatio tarvitsevat suojajoukkoa.

Selonteon mukaan ”joukko toimisi Kabulin lentokentän alueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Operaation arvioitu kesto on enintään noin yksi kuukausi. Joukko olisi koko operaation ajan Suomen kansallisessa johdossa.”

Kun sotilaita lähetetään maan rajojen ulkopuolelle, on aina kyse vakavasta asiasta. Siksi vasemmistoliiton mielestä on hyvä, että operaatio on rajattu tehtävänkuvaltaan, johdoltaan, alueellisesti ja ajallisesti.

Samaan aikaan haluamme kuitenkin painottaa, että nyt tehtyjä valintoja ei tule pitää ennakkotapauksena, vaan reagointina erityiseen tilanteeseen erityisin toimin.

Arvoisa puhemies,

on ollut hämmentävää seurata, miten maa voi romahtaa hetkessä, 20 vuoden vakauttamistyön ja tuhansien miljardien eurojen jälkeen.

Tämä pitää käydä juurta jaksaen läpi. On välttämätöntä, että myös eduskunta kampaa omalta osaltaan koko Afganistanin operaation, sen epäonnistumisen syyt ja mitä kestävää kenties jäi.

Juuri nyt on kuitenkin tärkeintä saada ihmiset turvaan. Kun akuutti huoli käynnissä olevien evakuointien osalta on ohi, voidaan Suomessakin keskittyä miettimään pitkäjänteisempiä toimia.

Se työ, jota Suomi on tehnyt hyvän hallinnon, ihmisoikeuksien ja koulutuksen puolesta ei saa valua täysin hukkaan. On painotettava, että kansainväliset sopimukset sitovat myös Talebania