Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kyseli valtiopäivien avajaispuheessaan oikeiston moraalin perään. Hallitus vie pienituloisilta vähästä, ja samaan aikaan antaa omistuksilla eläville yhä enemmän. Saramon mukaan hallitus on pettänyt vaalilupauksensa historiallisella tavalla.

– Tuskin koskaan ennen on heti petetty lähes kaikki, mitä hetkeä aikaisemmin luvattiin. Tärkein lupaus oli lopettaa velkaantuminen. Jo ensimmäisessä budjetissaan hallitus päätti lisätä velkaantumista, Saramo sanoo.

Saramo korostaa, että edellinen hallitus otti velkaa koronakriisin hoitoon, kun taas nykyinen hallitus ottaa velkaa antaakseen omistajille ja suurituloisille veronkevennyksiä. Nyt hallituksella on kehysriihessä edessään paisuva velkaantuminen, jota valtiovarainministeri Purra paikkaisi ruoan verotusta nostamalla.

– Ministeri Purra, te lupasitte ennen vaaleja, että pienituloisilta leikkaaminen ei teille käy. Ministeri Orpo, te lupasitte, että keneltäkään ei vaadita kohtuuttomia. Voitteko sanoa tämän nyt yksinhuoltajalle, jonka rahat eivät enää riitä elämiseen, vaikka muuttaisi kauas työpaikoista ja lasten koulusta, Saramo kysyy.

Saramo mielestä vaihtoehtoja tuhoisalle linjalle on, mutta hallitus ei vain halua kuulla niitä.

– Saamme viikosta toiseen kuulla, kuinka vaihtoehtoja ei ole, vaikka nostamme niitä esiin. Ensin pitäisi korjata osinko- ja pääomaverojärjestelmä länsimaiseksi, kuten valtiovarainministeriön omat asiantuntijatkin esittävät, Saramo sanoo.

Saramo esittää erääksi ratkaisuksi myös monissa muissa länsimaissa käytössä olevaa arvonnousuveroa, jotta Suomessa tehdystä varallisuudesta maksettaisiin verot Suomeen, eikä kannustettaisi siirtämään rahat veroparatiisiin.

Lisäksi Saramo vastusti puheesaan hallituksen aikeita rajata lakko-oikeutta ja syytti hallitusta työrauhan tuhoamisesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon ryhmäpuhe valtiopäivien avajaiskeskustelussa 13.2.2024:

Arvoisa puhemies,

Oikeistohallitus on jo tehnyt historiaa. Tuskin koskaan ennen on heti petetty lähes kaikki, mitä hetkeä aikaisemmin vaaleissa luvattiin.

Tärkein lupaus oli lopettaa velkaantuminen. Heti ensimmäisessä budjetissa velkaantuminen lisääntyy hallituksen omilla päätöksillä. Edellinen hallitus otti velkaa koronakriisiin, nykyinen antaakseen yrityksille, niiden omistajille ja suurituloisille veronkevennyksiä.

Suomesta luvattiin tehdä maa, jossa työ on aina kannattavaa ja palkalla tulee toimeen.

Nyt Suomesta tehdäänkin maa, jossa suojaosien ja asumistuen leikkausten jälkeen yhä useampi ei enää tule palkalla toimeen ja jopa 100 000 uutta ihmistä joutuu toimeentulotuelle.

Työelämää luvattiin parantaa yleissitovien työehtosopimusten kautta. Hallitus kuitenkin muuttaa paikallisen sopimisen paikalliseksi saneluksi. Se romuttaa myös työntekijöiden viimeisenä turvana toimineita työehtosopimuksia.

Kokoomus lupasi edistää työrauhaa, työhyvinvointia ja työelämän tasa-arvoa. Sen sijaan hallitus tuhosi työrauhan toteuttamalla jääräpäisesti elinkeinoelämän johtajien kohtuuttomia vaatimuksia, jotka heikentävät tasa-arvoa ja työhyvinvointia. Seurauksena nähdään vuosituhannen rajuimmat lakot.

Perussuomalaiset, rkp ja kd lupasivat, ettei lakko-oikeutta ainakaan heikennetä. Ensi töikseen he päättivät estää omiin päätöksiinsä kohdistuvaa lakkoilua. Työntekijöiden mahdollisuuksia tukea toisiaan lakoilla aiotaan estää.

Kokoomus lupasi että 100 000 suomalaista saa työpaikan heidän toimillaan. Päätetyille työntekijöiden aseman heikentämisille on kuitenkin laskettu työllisyysvaikutukseksi pyöreä nolla.

Teoreettinen työllisyyden kasvu on seurausta sosiaaliturvan heikentämisestä, jotta pienituloisten olisi pakko ottaa töitä millä tahansa ehdoilla ja palkoilla. Töitä on kuitenkin yhä vähemmän tarjolla.

Ministeri Purra, te lupasitte ennen vaaleja, että pienituloisilta leikkaaminen ei teille käy. Ministeri Orpo, te lupasitte, ettei keneltäkään vaadita kohtuuttomia. Voitteko sanoa tämän nyt yksinhuoltajalle, joka menettää satoja euroja kuussa, eivätkä rahat riitä elämiseen, vaikka muuttaa kauas työpaikoista ja lasten koulusta?

Kohtuuhintaista asuntotuotantoa lupasitte lisää. Mutta ajattekin voittoa tuottamatonta ara-tuotantoa alas. Vuokrat nousevat rajusti, kun sijoittajat jyräävät kuntalaisten omistamat asuntoyhtiöt.

Ansiosidonnainen työttömyysturva luvattiin ulottaa kaikille. Lopputuloksena aiempaa harvempi tulee pääsemään ansiosidonnaisen turvan piiriin.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin pääsyä luvattiin nopeuttaa. Rahaa siirretäänkin pois julkisista palveluista yksityisen terveysbisneksen tukemiseen.

Arvoisa puhemies

Viisi minuuttia on liian lyhyt aika käydä läpi kaikki jo nyt petetyt lupaukset. 

Saamme viikosta toiseen kuulla, kuinka vaihtoehtoja ei ole, vaikka niitä viikosta toiseen nostamme esiin.

Kevään kehysriihessä hallituksella on edessään paisuva velkaantuminen, jota valtiovarainministeri Purra jo ehdotti paikattavan ruoan verotusta nostamalla.

On pakko kysyä oikeiston moraalin perään – eikö ensin pitäisi korjata osinko- ja pääomaverojärjestelmä länsimaiseksi, kuten vasemmiston lisäksi ministeriönkin asiantuntijat vuodesta toiseen esittävät?

Eikö Suomen pitäisi kopioida arvonnousuvero vaikkapa Yhdysvalloista, tai lähes mistä tahansa länsimaasta, jotta Suomessa tehdystä varallisuudesta maksettaisiin tänne myös verot, eikä kannustettaisi siirtämään rahoja Dubaihin tai Sveitsiin?

Miksi teille, ministerit Purra ja Orpo, tulee aina ensimmäisenä mieleen rokottaa pieni- ja keskituloisia, eikä suurituloisia? Miksi pienituloisia kannustetaan viemällä vähästä, kun omistuksillaan eläviä kannustatte antamalla entistäkin enemmän?