4434433361_ef9c80728d_b

Eduskunnan puhemies Paula Risikko haluaa vahvistaa kansanedustajien roolia rauhanvälitystoiminnassa ja nostaa kansainvälisten asioiden näkyvyyttä eduskunnan työssä. Risikon näkemykset tulivat esille, kun hän johti puhetta eduskunnan kansainvälisten asioiden foorumin kokouksessa keskiviikkona.

“Rauhanvälitys on yksi Suomen ulkopolitiikan painopisteistä. Suomella on rauhanvälityksessä hyvä maine. Rauhanvälitystyö on pitkäjänteistä ja siinä on tärkeää hyödyntää kaikki kanavat, joita eduskunnalla ja kansanedustajilla on käytössään”, Risikko totesi.

Eduskunnan kansainvälisten asioiden foorumin aiheena oli rauhanvälitys. Siitä kertoivat eri näkökulmista ulkoministeri Timo Soini (sin.), Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen rauhanvälityksen erityisedustaja Ilkka Kanerva (kok.), ulkoministeriön rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen (sd.), Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).

Keskustelussa tuotiin esiin, että julkisuuteen näkyviä rauhanvälitystoimia ja –neuvotteluja edeltää useiden vuosien työ konfliktin osapuolten saamiseksi edes puheväleihin keskenään. Tässä työssä pienen, vakaan ja hyvämaineisen maan kansanedustuslaitoksilla ja kansanedustajilla voi olla merkittävä rooli.

“Pidän hyvänä keskustelussa esiin tuotua ehdotusta epävirallisen verkoston perustamista rauhanvälityksestä kiinnostuneille kansanedustajille. Asiaa ryhdytään valmistelemaan virkamiestyönä. Myös ajankohtaiskeskustelu kansainvälisistä asioista olisi hyvä toteuttaa täysistunnossa vielä ennen kesätaukoa”, Risikko sanoo.

Eduskunnan kansainvälisten asioiden foorumi perustettiin vuonna 2006 silloisen varapuhemiehen Ilkka Kanervan johtaman työryhmän suositusten pohjalta. Foorumiin kutsutaan eduskunnan valiokuntien ja kansainvälisten valtuuskuntien puheenjohtajat. Foorumin tarkoituksena on vaihtaa mielipiteitä ja koordinoida eduskunnan eri toimielinten toimintaa Suomelle tärkeiden kansainvälisten asioiden edistämiseksi.