Suomessa olemme taistelleet naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan yli 100 vuotta. Koronakriisi voi entisestään vaikeuttaa uhrien tavoittamista ja auttamista, koska väkivalta tapahtuu usein kotona. Väkivallasta ilmoittaminen eteenpäin on monelle yhä vaikeaa.  
 
RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet on syvästi huolestunut valtiollisten ja kolmannen sektorin avun tarjoajien hälyttävistä jonoista ja siitä, että he eivät pysty tarjoamaan kaikille halukkaille palveluita. Valtion ja kuntien tulee kiireellisesti huomioida tämä koronarahoituksissaan.

 – Tyttöjen talo ilmoitti alkusyksystä, että he eivät voi vastaanottaa enempää asiakkaita, vaikka nuoria naisia on kymmenittäin jonossa. Tämän vuoksi esimerkiksi Seri-tukikeskuksella ei ole paikkaa, minne ohjata naisia jatkohoitoon. Osa koronaviruskorvauksista tulee nyt ohjata lisääntyneen väkivallan vuoksi uhreille tarkoitettuihin tukipalveluihin, Biaudet toteaa.

 – Kunnilla ei ole erityisiä auttamisstruktuureja uhreille, nuorille ja vanhoille naisille, jotka ovat altistuneet nykyisen tai aikaisemman puolison väkivallanteoille. Tämän tyyppinen väkivalta on erityisen traumaattista syyllisen ollessa omaan lähipiiriin kuuluva.

– Myös kuntien tulee ohjata resursseja ja kouluttaa henkilökuntaa, jotta perusterveydenhuolto paremmin voi vastata väkivaltauhrien tarpeisiin. Kolmas sektori ei yksin voi vastata jatkohoidon palveluista. Hyvä, että Helsingin kaupunki nyt korjaa ihmiskaupan uhrien kohtaamat hoitopuutteet – samalla tavalla meidän tulee taata riittävä hoito kaikille seksuaalisen väkivallan uhreille, Biaudet sanoo.

Koronakriisi vaikuttaa eri tavoin eri maissa, mutta Maailman terveysjärjestö on raportoinut silmäänpistävästä kotiväkivallan globaalista kasvusta. Joka kolmas eurooppalainen nainen on ollut fyysisen, psyykkisen tai seksuaalisen väkivallan kohteena.

– On myös tärkeää, että seksuaalirikoslainsäädäntö nyt uudistetaan. Mutta valitettavasti moni uhreista eivät saa asiaansa tuomioistuimeen käsiteltäväksi, ja näin ollen on sitäkin tärkeämpää, että meillä on palveluita jotka auttavat uhreja juuri nyt, Biaudet sanoo.