STB_0014

SDP:n Eeva-Johanna Eloranta: Vaihtoehdot eivät kelpaa pääministeri Sipilän kovakorvaiselle hallitukselle

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää valitettavana, että pääministeri Juha Sipilän hallitus ei halua tarttua opposition tarjoamiin vaihtoehtoihin harjoittamansa politiikan suunnan korjaamiseksi. Eloranta muistuttaa, että esimerkiksi sosialidemokraatit ovat koko vaalikauden ajan yrittäneet lukuisin esityksin, vastalausein ja äänestyksin vaikuttaa hallituksen esityksiin ja tarjonneet yhteistyötä.

─ Aikamoista kärvistelyä tämä viimeinen kolme vuotta tosiaan on ollut, kun olemme oppositiosta yrittäneet lukuisin esityksin, vastalausein ja äänestyksin yrittäneet Sipilän hallituksen esityksiin vaikuttaa ja yhteistyötä tarjonneet. Ei ole kelvannut. Sen sijaan hallitus leikkaa työttömien tukia eli “aktivoi”. Potkujen helpottaminen ja nuorten määräaikaistaminen ovat heille “sosiaalista vastuuta”. Pidän tätä tilannetta kokonaisuudessaan erittäin harmillisena. Vaihtoehtoja olisi, mutta niihin ei haluta tarttua, Eloranta toteaa Varsinais-Suomen sos.dem. piirin piirikokouksesta Laitilan työväentalolta.

Eloranta nostaa esiin SDP:n esitykset toimenpideohjelmasta eläkeläisköyhyyden ratkaisemiseksi sekä koulutuspolitiikan uudistamiseksi, joille olisi ollut suuri tarve yhteiskunnan kehittämiseksi tällä vaalikaudella. Esimerkiksi varhaiskasvatuslaki uhkaa muodostua suureksi pettymykseksi, kun hallitus ei ryhdy esityksessään korjaamaan itse aiheuttamiaan lukuisia epäkohtia.

─ Varhaiskasvatus on yksi keskeisin osa suomalaista koulutuspolitiikkaa, sillä se on pohjana lapsen myöhemmälle koulutielle ja ehkäisee jopa syrjäytymistä. Hallitus on torstaina antanut esityksen uudeksi varhaiskasvatuslaiksi. Suuri pettymys kuitenkin on, että lakiehdotus ei korjaa niitä merkittäviä heikennyksiä, mitä varhaiskasvatukseen on tehty tällä vaalikaudella. Kenenkään lapsen päivähoito-oikeutta ei saisi rajata ja ylisuuriin ryhmäkokoihin ja riittävään henkilöstömitoitukseen olisi pitänyt puuttua eli hallituksen olisi pitänyt korjata näihin tällä kaudella tekemänsä heikennykset, Eloranta jatkaa.

Eloranta muistuttaa myös, että keväällä eduskunnassa käsiteltävän maakunta- ja sote-uudistuksen toteuttamiseksi olisi ollut tarjolla sellaisia vaihtoehtoja, joilla hallituksen esitystä uskottavammin päästäisiin parantamaan suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluita. Nyt rakennettava byrokratiahimmeli on hallituspuolueiden poliittinen kompromissi, jossa on vain vähän todellisia hyötyjiä.

─ Kansalaiset tarvitsevat paremmat sote-palvelut, mutta hallituksen mallilla siihen ei olla pääsemässä. Nyt ollaan kuitenkin toteuttamassa kallista byrokratiahirviötä, jossa viedään suuri osa sosiaali- ja terveyspalveluista markkinoille. Tuntuu siltä, että ei korjata sitä mikä on rikki, vaan rikotaan se mikä on kunnossa. Kun hallituksen sote-uudistus kasvattaa kustannuksia, niin silloin on edessä joko verojen tai asiakasmaksujen nostaminen tai palveluiden heikentäminen.