Haatainen, Tuula sd
Haatainen, Tuula sd

SDP:n Haatainen: Hallituksen herättävä päiväkotien todellisuuteen

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen on huolissaan varhaiskasvatuksen ammattilaisten jaksamisesta. Tänään Helsingin Sanomissa julkaistu laaja kyselytutkimus päiväkotien arjesta paljasti Haataisen mielestä lohduttomasti sen arkitodellisuuden, jossa päiväkodeissa työskennellään.

─ Uupuminen ja resurssipula ovat liian usein arkipäivää lastenhoitajien ja lastentarhaopettajien työssä. Ylisuuriksi paisuneet ryhmäkoot ja aina vain pienenevät määrärahat ovat johtaneet tilanteisiin, joissa sekä lasten että hoitajien hyvinvointi kärsii. Hallituksen kohdistamat leikkaukset varhaiskasvatukseen ja koulutukseen ovat lyhytnäköistä leikkauspolitiikkaa, joka näkyy kasvatuksen ammattilaisten työssä uupumuksena, Haatainen toteaa.

Haataisen mielestä on tärkeää, että varhaiskasvatukseen panostetaan nykyistä vahvemmin. Riittävien resurssien turvaaminen henkilökunnalle sekä ryhmäkokojen rajaaminen ovat perusedellytyksiä laadukkaalle päivähoidolle. Lisäksi toimivilla sijaisjärjestelyillä voidaan estää henkilöstön uupumista.

─ Varhaiskasvatuksen kehittämisessä on lapsen edun oltava ykkösasiana samoin kuin henkilöstön jaksamisen. Nyt olisi korkea aika hallituksen tehdä ryhtiliike ja leikkaamisen sijasta panostaa varhaiskasvatukseen. Lastentarhanopettajien koulutusmäärien varmistamiseen pitää satsata erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Lisätiedot: