cmswvybc

Kansanedustaja ja Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.)

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Henkilöstömitoituksen laskeminen vanhustenhoidossa vastuutonta

Kansanedustaja ja Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ei voi hyväksyä hallituksen suunnitelmia laskea ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen laskemista 0.5:sta 0.4:aan. Hänen mukaansa 0.5:den henkilöstömitoituskin on usein täysin riittämätön.  

–          Vanhuspalveluiden ylimmän valvojan Valviran mukaan mitoitusta pienentämällä oikeus hyvään hoitoon ei toteudu (Yle 11.9.2016). Tämän lausunnon luulisi herättävän hallituksen.

Mäkisalo-Ropposen mukaan hallituksen suunnitelma onkin epäinhimillinen ja vastuuton. Päätös tarkoittaisi Mäkisalo-Ropposen mukaan sitä, että esimerkiksi 15 asukkaan hoitoyhteisössä aamu- tai iltavuorossa on väkisinkin vain yksi hoitaja. Valviran lausunnon mukaan henkilöstömitoituksen laskeminen johtaa siihen, ettei vanhukset saa ulkoilla säännöllisesti tai eivät ollenkaan. Myös ruuat, vessakäynnit ja suihkutukset vaativat tarpeeksi työntekijöitä.

–          Erityisesti muistisairautta sairastavien hoitotyössä 0.4 mitoitus tekee laadukkaan hoitotyön tekemisen mahdottomaksi, sillä läsnäolo sekä rauhallinen ja kiireetön yhdessä toimiminen ovat ehdottomia edellytyksiä turvallisen ja toimintakykyä ylläpitävän hoidon toteutumiselle.