Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän pj. Östman:

”Niikon ulostuloa oli Ukrainan suvereniteettia loukkaava, pyydettävä anteeksi”

Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman tuomitsee ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mikan Niikon (ps) tämänpäiväisen twiitin Ukrainasta täysin sopimattomana.

Niikon ulostulo oli Ukrainan suvereniteettia loukkaava ja pahasti ristiriidassa Suomen ulkopoliittisesta linjan kanssa. Tällainen ei ole ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan asemassa mitenkään soveliasta ja edellyttää vähintäänkin anteeksipyyntöä Ukrainalta.

Östmanin mielestä EU-maiden poliitikkojen on päinvastoin korostettava Ukrainan omaa päätösvaltaa sekä annettava tuki suuren turvallisuusuhan alla olevalle maalle, jossa on jo vuosia kärsitty sotatilanteesta.

– Ukrainalaisten ohjeistaminen ja heidän johtonsa pään yli puhuminen ei kuulu toisen demokraattisen maan ulkopolitiikkaa edustavalle poliitikolle, eikä varsinkaan meille suomalaisille, jotka olemme samanlaisessa geopoliittisessa asemassa suhteessa Venäjään. Suomalaisten tulee päinvastoin osoittaa tukensa Ukrainan kansalle ja sen johdolle.

– Hyvään käytäntöön kuuluu se, että maamme ulkopoliittinen johto mukaan luettuna UaV:n puheenjohtaja pitäytyvät Suomen virallisissa kannoissa. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan ei ole soveliasta poiketa maamme virallisesta linjasta, vaikka kuinka olisi oppositiopoliitikko.

Niikko  twiittasi Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisen näkemyksensä Ukrainan kriisiin näin: ”Nyt pitäisi sitten Macronin tai jonku muun astua julkisuuteen ja sanoa että Ukraina ei liity Natoon. Muutoin neuvottelut ei onnistuneet Venäjän näkökulmasta ja seuraukset on karmivat. Eikö Lännestä löydy yhtä viisasta päämiestä joka Venäjän tuntee?” Niikko poisti twiittinsä, kun siitä syntyi kohu.