Kansallisten parlamenttien EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin konferessin COSAC:in yleiskokous pidetään Pariisissa 3.–5. maaliskuuta.

Eduskunnan suuren valiokunnan valtuuskuntaan kuuluvat puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sekä jäsenet Kimmo Kiljunen (sd.), Johannes Koskinen (sd.), Pia Kauma (kok.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Eva Biaudet (r.).

Sota Ukrainassa nousee kokouksen asialistalle ennakkotietojen ulkopuolelta. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi uskoo, että kokouksessa keskustellaan vakavassa hengessä myös Ukrainan EU-jäsenhakemuksesta.

“Olemme kaikki järkyttyneitä Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä, joka on vastoin kansainvälistä oikeutta ja kaikkia sivistyneitä periaatteita. Venäjä on iskenyt sotilaallisten kohteiden lisäksi siviilikohteisiin, asuintaloihin, sairaaloihin, lastentarhoihin, ja uutisten mukaan käyttänyt myös kiellettyjä aseita”, Hassi sanoo.

“Hyökkäyksen ovat suurella enemmistöllä tuominneet sekä YK että Euroopan parlamentti. Ukraina tarvitsee tukemme. EU ja sen jäsenmaat ovatkin muutamassa päivässä tehneet päätökset ennennäkemättömistä pakotteista Venäjää, sen johtoa ja johdon lähipiiriä vastaan sekä avusta Ukrainalle, mukaan lukien aseviennistä. Tilanne on yhdistänyt EU:n jäsenmaita ja saanut eri maissa eri poliittiset puolueet toimimaan harvinaisen yksituumaisesti. Uskon, että Pariisin kokouksessa tullaan keskustelemaan vakavassa hengessä myös Ukrainan hakemuksesta EU:n jäseneksi”, Hassi toteaa.

COSAC:in muita aiheita ovat Euroopan elpyminen kriisistä, Euroopan tulevaisuuskonferenssi, ilmastonmuutos ja energiasiirtymä sekä COSAC:in työryhmien edistymisraportit. Kansallisten parlamenttien EU-valiokunnat yhteen kokoava COSAC-konferenssi järjestetään kaksi kertaa vuodessa.