COSAC:in lausunto antaa tuen Ukrainalle, kehottaa hyökkääjiä vetäytymään ja kannattaa EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista
EU:n jäsenmaiden kansallisten parlamenttien EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin yhteiskonferenssi COSAC on yleiskokouksessaan Pariisissa hyväksynyt lausunnon Venäjän ja Valko-Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan tueksi.
Kaikki yleiskokoukseen osallistuneet parlamentit allekirjoittivat lausunnon. Eduskunnan valtuuskunnan puolesta lausunnon allekirjoitti suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).
Lausunnossa COSAC ilmaisee täyden solidaarisuutensa Ukrainalle sekä kehottaa Venäjää ja Valko-Venäjää lopettamaan hyökkäystoimet ja vetäytymään. COSAC antaa tukensa EU:n pakotetoimille hyökkääjiä vastaan ja EU:n Ukrainaa tukeville toimille.
Lausunto vahvistaa yhteisen sitoutumisen EU:n arvoihin rauhan, turvallisuuden, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamisessa sekä valtioiden suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden ehdottomaan kunnioittamiseen.
Lisäksi lausunto tukee EU:n strategisen kompassin ja yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista sekä Euroopan strategisen autonomian vahvistamista erityisesti ruoka- ja energiaturvan osalta.
Hassi totesi, että Ukraina tarvitsee täyden solidaarisuutemme. Hän huomautti tämän olevan hetki, jona myös EU-kriittiset ihmiset ovat ymmärtäneet EU:n tarpeellisuuden, EU:n kyky toimia nopeasti on ollut tärkeää. Hassi myös muistutti, että on välttämätöntä kehittää strategista itsenäisyyttä (strategic autonomy) ja kykyä toimia nopeasti. Hän muistutti, että Putinin sotaa rahoitetaan myymällä öljyä ja kaasua. Hassi totesi olevansa iloinen siitä, että niin monet kollegat ovat puhuneet vihreän siirtymän nopeuttamisen puolesta, joka mahdollistaa fossiilisista polttoaineista vapautumisen.
Myös suuren valiokunnan jäsen Johannes Koskinen (sd.) puhui Ukrainan tilanteesta. Hän painotti, että EU:n puolustuspolitiikkaa on vahvistettava ja yhteistyötä tiivistettävä. EU:n on myös aktivoiduttava diplomatiassa globaalilla tasolla, erityisesti YK:n yleiskokouksen piirissä. Liian moni Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian maa ei yhtynyt Venäjän toimien tuomitsemiseen, hän sanoi. Koskisen mukaan Suomi ja Ruotsi tulevat nyt huolellisesti arvioimaan mahdollisen Nato-jäsenyyden edut ja riskit. Toimia vapauden, solidaarisuuden ja rauhan tukemiseksi on lisättävä, Koskinen päätti puheenvuoronsa.
COSAC:in muita aiheita olivat Euroopan elpyminen ja ilmastonmuutokseen vastaaminen
Eduskunnan valtuuskuntaan COSAC:issa kuuluivat puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sekä jäsenet Kimmo Kiljunen (sd.), Johannes Koskinen (sd.), Pia Kauma (kok.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Eva Biaudet (r.).
Ukrainan sodan ohella konferenssin aiheita olivat Euroopan elpyminen kriisistä, Euroopan tulevaisuuskonferenssi, ilmastonmuutos ja energiasiirtymä sekä COSAC:in työryhmien edistymisraportit.