Vasemmistoliitto: EU:n ongelmia ei ratkaista asevarustelulla
Suomessa on viime aikoina keskusteltu EU:n tulevaisuuden kehityssuunnista. Vähälle huomiolle on jäänyt se, että Unionin yhteistyötä koko ajan syvennetään sotilaallisen yhteistyön suuntaan ja että EU:n budjetista aiotaan ryhtyä tukemaan aseteollisuutta. Vasemmistoliitto on eduskunnassa ainoana puolueena ilmaissut huolensa tästä EU:n kehityksen suunnasta.
– EU:n militarisoinnilla ei ratkaista EU:n legitimiteettikriisiä ja Euroopan todellisia ongelmia. Näin ei myöskään lisätä rauhaa ja turvallisuutta Euroopassa, vaan lisätään aseteollisuuden voittoja ja kiihdytetään varustelukilpailua. Vasemmistoliiton näkemys on, että EU:ssa tulee asevarustelun sijaan keskittyä ratkaisemaan veroparatiisitalouden, vero- ja palkkakilpailun sekä ilmastonmuutoksen kaltaiset kansainväliset ongelmat, jotka nakertavat hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa ja lisäävät kansalaisten eriarvoisuutta, Andersson sanoo.
Eduskunnan puolustusvaliokunta ja talousvaliokunta ovat tällä viikolla hyväksyneet lausunnot, joissa hyväksyttiin EU:n puolustusteollinen kehittämisohjelma, joka kytkeytyy laajempaan pyrkimykseen syventää Euroopan puolustusyhteistyötä. Tämä tarkoittaa käytännössä sotavarusteluun menevien rahavirtojen kasvattamista, kun kansallisten puolustusbudjettien lisäksi myös EU:n budjettia ryhdytään käyttämään asevarusteluun. EU:n puolustusteollisen kehittämisohjelman puitteissa myönnettäisiin tukea jopa 500 miljoonaa euroa vuosina 2019 ja 2020.
– EU:n pitäisi keskittyä uusien työpaikkojen luomiseen, koulutukseen ja kehitykseen. Nyt kuitenkin halutaan käyttää mieluummin EU:n varoja sotateollisuuteen kuin vaikkapa uusiutuviin energiamuotoihin. EU:n budjetti on brexitin jälkeen muutenkin pienentymässä ja näistä pienentyneistä varoista ollaan nyt rakentamassa eurooppalaisen aseteollisuuden tukipakettia, talousvaliokunnan jäsen Hanna Sarkkinen ihmettelee.
– Erityisesti perussuomalaiset, siniset ja keskusta väittävät eduskunnassa vastustavansa liittovaltiokehitystä. Samaan aikaan nämä ryhmät ovat valmiita tukemaan EU:n militarisointia. Jos se ei ole liittovaltiokehityksen tukemista niin mikäs sitten on, kysyy puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi.