LiAndersson_painokelpoinen_2-1024x683

Kuvaaja: Minna Kallinen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson:
Hallituksen on tuomittava Turkin hyökkäys Afriniin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii hallitusta tuomitsemaan Turkin 20.1.2018 aloittaman hyökkäyksen kurdien YPG-joukkojen hallitsemalle Afrinin alueelle Syyrian pohjoisosassa. Alueella asuu myös noin 800 000 siviiliä.

– Turkin aloittama hyökkäys on täysin tuomittava, ja useat valtiot ovat ilmaisseet vastustuksensa Turkin sotatoimille. Jostain syystä Suomessa Juha Sipilä ja Timo Soini eivät ole katsoneet tärkeäksi kommentoida tätä vakavaa tilannetta, joka menee koko ajan huonompaan suuntaan, Li Andersson sanoo.

Syyrian kurdit ovat olleet vahvin voima alueella ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan. Kurdit ovat onnistuneet vapauttamaan useita kyliä ja kaupunkeja Isisin hirmuvallan alta sekä Syyriassa että Irakissa. Myös Suomi on ollut mukana kouluttamasta kurditaistelijoita Pohjois-Irakissa.

– Turkin aloittama hyökkäys on avannut Syyrian sotaan uuden rintaman, tilanne on erittäin vakava. Tästä tulevat kärsimään myös siviilit. Koko Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä tuomitsee nämä Turkin sotatoimet Afrinissa. Vasemmistoliitto teki aiheesta kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Soinille jo 22.1.

– Turkin demokratiakehitys ja ihmisoikeustilanne on jo pitkään mennyt todella huolestuttavaan suuntaan. Vasemmistoliitto on ottanut Turkin tilanteen esille useaan otteeseen jo aikaisemmin eduskunnassa. Nyt Turkki on käynnistämässä täysimittaista sotaa kurdeja vastaan. Suomen hallituksen on jo aika ottaa julkisesti kantaa.