11113355_10153118547130708_3627958665016464191_n

Li Andersson: Hallitus murentaa yhdenvertaisuutta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson tyrmää hallituksen esityksen, jonka mukaan oleskeluluvan saaneille maksettaisiin Suomessa jatkossa työmarkkinatuen sijaan kotouttamistukea, joka olisi vain 90 prosenttia suomalaisille maksettavan peruspäivärahan määrästä.

– Hallituksen lakiesitys murentaa keskeisiä oikeusvaltio- ja ihmisoikeusperiaatteita. Toteutuessaan esitys johtaa työttömien työnhakijoiden jaotteluun kahden kerroksen väkeen, kun rakennetaankansalaisuuteen perustuva hierarkkinen sosiaaliturva- ja perusoikeusjärjestelmä. Tämä on rakenteellista rasismia, Andersson sanoo.

Sipilän hallitus perustelee esitystään sillä, että haetaan sekä säästöjä valtion taloudesta, että halutaan vähentää Suomen niin sanottuja “vetovoimatekijöitä” turvapaikanhakijoiden parissa.

Andersson on ihmeissään, että yhden ihmisryhmän perusturvaa ollaan leikkaamassa alle vähimmäistason ja päätöstä perustellaan puhtaasti säästöillä sekä maahantulon vähentämisellä. Leikkauksen vaikutusta perusturvan riittävyyteen tai perusoikeuksiin ei arvioida.

– Hallituksen valitsema tie on äärimmäisen vaarallinen ja vaarantaa periaatteen kaikkien yhtäläisistä perusoikeuksista. Laajemmin kyse on siitä, miten kansalaisten perusoikeudet arvotetaan suhteessa julkisen talouden tasapainottamistarpeeseen. Ennen vanhaan muun muassa rikollisilla, mielenterveyspotilailla ja ylivelkaantuneilla ei ollut tasavertaisia oikeuksia muihin nähden. Nyt perusoikeuksien heikentämistä aloitetaan siirtolaisista ja ilman kansalaisuutta maassa oleskelevista, Andersson toteaa.

– Perustuslaki takaa ihmisten yhdenvertaisen kohtelun lain edessä ja Geneven pakolaissopimuksen mukaan maassa laillisesti oleskelevia pakolaisia on kohdeltava samalla tavalla kun valtion omia kansalaisia. Hallituksen esitys ei noudata perustuslain henkeä ja rikkoo Geneven pakolaissopimuksen ehtoja, Andersson sanoo.