Andersson, Li vas Kontula, Anna vas

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Andersson ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula

Sosiaali-ja terveysministeriö on julkaissut tietoja hallituksen kaavailemasta perustulokokeilusta. Ehdotuksen mukaan perustulokokeiluun valittaisiin 2 000 työtöntä, joiden olisi pakko osallistua kokeiluun. He saisivat kuukausittain 560 euroa verovapaata tuloa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Anderssonin mukaan perustulokokeilun tekeminen on tärkeää, mutta sen yksityiskohdat uhkaavat mennä metsään. Kokeilussa aiotaan nyt selvittää ainoastaan perustulon vaikutusta työttömien työllistymiseen.

– Perustulon työllistymis- ja kannustinvaikutusta työttömille on tärkeää selvittää, mutta samalla olisi tutkittava perustuloa huomattavasti laajemmin. Vastaavanlaisia poimintoja tarvittaisiin myös muista ryhmistä, jotka saavat toimeentulonsa palkkatuloista tai muista tulonlähteistä. Näin saisimme monipuolisemman kuvan perustulon vaikutuksista, Andersson sanoo.

Anderssonin mielestä perustulokokeilu on vielä pelastettavissa.

– Kokeilu tulisi laajentaa työttömien lisäksi myös esimerkiksi itsensätyöllistäjiin, osa-aikatyötä tekeviin, opiskelijoihin, pienyrittäjiin, pienten lasten vanhempiin ja omaishoitajiin. Vain tällaisella laajalla kokeilulla voimme saada todellista tietoa perustulon vaikutuksista.

Kansanedustaja Anna Kontulan mukaan oikein toteutettu perustulo on mielekkääseen työhön kannustava järjestelmä. Kokeilun keskittyminen pelkästään peruspäivärahan ja toimeentulotuen saajiin uhkaa kuitenkin jättää perustulon laajemmat yhteiskunnalliset vaikutukset edelleen hämärän peittoon.

– Perustulokokeilusta uhkaa jäädä puuttumaan perustulo. Nyt ollaan kokeilemassa työttömyysturvan perusosan vastikkeettomuutta, ei mitään perustuloa, Kontula sanoo.

– Kun hankkeeseen kuitenkin satsataan vuosia ja miljoonia, kannattaisi se tehdä saman tien kunnolla. Arvioissa perustulon oletetaan vaikuttavan kansantalouteen myös monella muulla tavoin kuin helpottamalla sirpaletöiden ja sosiaaliturvan yhdistämistä, esimerkiksi mahdollistamalla osa-aikayrittäjyyden sekä uudenlaiset lähiyhteisöjen hoivajärjestelyt.

Kontulan mielestä osa kokeilusta olisikin toteutettava alueellisesti, jotta saataisiin tutkittua myös perustulon yhteisöllisiä vaikutuksia.