fPUcEbM_

Li Andersson: Lukukausimaksut lisäisivät koulutuksen eriarvoisuutta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson tyrmää Etlan väitteen siitä, etteivät lukukausimaksut olisi sosiaalisesti epäoikeudenmukaisia.

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja tutkimusjohtaja Niku Määttänen ehdottavat tänään julkaistussa muistiossaan, että korkeakouluille sallittaisiin kohtuullisten lukukausimaksujen periminen myös suomalaisilta opiskelijoilta. Vihriälän mukaan lukukausimaksut tehostaisivat opiskelua ja korkeakoulujen toimintaa.

– Lukukausimaksut asettavat aina opiskelijat eri asemaan keskenään varallisuudesta riippuen. Suomessa korkeakoulutus periytyy jo ihan ilman lukukausimaksujakin. Korkeakoulutettujen vanhempien lapset ovat edelleen yliedustettuina korkeakouluissa, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan laadukas maksuton korkeakoulutus on Suomelle valttikortti. Hallitus on jo vaarantanut korkeakoulutuksen toimintaa jättisuurilla leikkauksillaan, tämän Etlakin toteaa. Näitä leikkauksia ei kuitenkaan voi paikata opiskelijoiden kukkarosta.

–Ainoa mitä lukukausimaksuilla saavutetaan, on koulutuksen kaupallistuminen, Andersson lataa.

Etlan muistion mukaan samalla tulisi uudistaa opintolainajärjestelmä. Opintolainan takaisinmaksu voitaisiin sitoa opintojen jälkeisiin tuloihin, ja opintolainajärjestelmää laajentaa kattamaan elinkustannusten lisäksi myös lukukausimaksut.

–Kaikille opiskelun rahoittaminen lainarahalla ei ole mahdollista. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä voi estää opintolainan myöntämisen. Korkea koulutus ei myöskään enää ole varman työllistymisen tae. Suuren lainan ottaminen epävarmaa tulevaisuutta varten on riski, Andersson sanoo.