Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen:
“Hallituksen sote-järjestelmä maksaa enemmän, mutta on vähemmän tasa-arvoinen”
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen mielestä suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon suurin epäkohta on hoidon epätasa-arvo ja hoitoon pääsyn vaikeus erityisesti pienituloisille. Pekosen mukaan hallituksen sote-uudistus ei korjaa näitä epäkohtia, vaan sen sijaan keskittyy avaamaan voitontekomahdollisuuksia isoille terveyskonserneille.
Pekonen piti Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään.
– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen alkuperäinen lähtökohta oli korjata se, mikä ei toimi, mutta ei rikkoa sitä, mikä toimii. Piti luoda eheät palveluketjut, vahvemmat julkiset palvelut ja parantaa alueellista tasa-arvoa. Hallituksen mallilla emme saavuta mitään näistä tavoitteista, Aino-Kaisa Pekonen suomi puheessaan.
Hallituksen esitykseen sisältyvä pakkoyhtiöittäminen ja -ulkoistaminen rikkoo palveluketjut. Maakunnan järjestämisvastuu ei riitä yhteistyön luomiseen, kun hoitoketjusta vastaavat henkilöt työskentelevät yksityisissä sote-keskuksissa, sote-keskusten alihankkijayrityksissä, maakunnan yhtiössä sekä liikelaitoksessa. Kainuun soten ja Eksoten kaltaiset organisaatiot joutuvat pilkkomaan toimiviksi todetut järjestelmänsä.
– Hallituksen järjestelmä ohjaisi entistä suuremman osan palveluihin tarkoitetuista verovaroista yksityisten yritysten osinkojen, markkinoinnin ja lobbauksen rahoittamiseen. Mallin hyötyjät eivät ole eniten hoitoa tarvitsevat, vaan hyvin toimeentulevat potilaat, jotka jatkossa käyvät Mehiläisessä tai Terveystalossa kaikkien veronmaksajien piikkiin. Alueellinen tasa-arvo vähenee, kun yksityinen palvelutarjonta keskittyy isoihin kasvukeskuksiin ja niiden keskusta-alueille, Pekonen luetteli.
– Suomessa ollaan nyt avaamassa ennennäkemätön siivu julkisista palveluista yksityisille markkinoille.
Vasemmistoliitto on muutamassa päivässä saanut kerättyä lähes 13 000 allekirjoitusta vetoomukseen oikeudenmukaisen sote-uudistuksen puolesta.
– Mielipidetiedustelujenkin mukaan suomalaiset kannattavat kyllä potilaiden itsemäärämisoikeuden ja valinnan mahdollisuuksien lisäämistä, mutta eivät halua yksityistää nykyistä suurempaa osaa palveluista, Pekonen muistutti.