andersson_li_vasemmistoliitto_varsinais-suomi

Vasemmistoliiton pj Li Andersson:
Pääministerin aika antaa vastauksia toiminnastaan ja sidonnaisuuksistaan

Vasemmistoliitto vaatii pääministeriä lopettamaan kiertelyn ja salailun ja tuomaan avoimesti julki sekä kirjeenvaihtonsa Yleisradion kanssa että yhteiskunnallisesti merkittävät sidonnaisuutensa.

Pääministeri Juha Sipilän ja tämän lähipiirin toiminta liittyen Terrafame- ja Talvivaara-yhtiöiden liiketoimintaan on joutunut viime aikoina tarkastelun kohteeksi.

Pääministeri ei ole suostunut julkistamaan Ylen kanssa asiasta viime viikonloppuna käymäänsä kirjeenvaihtoa. Yle julkisti keskiviikkoiltana otteita kirjeenvaihdosta.

– Pääministerin ja Ylen kirjeenvaihdosta on saatava avoin ja perusteellinen selvitys, jotta on mahdollista arvioida, missä määrin pääministeri on vaikuttanut tai yrittänyt vaikuttaa Ylen journalistiseen sisältöön Terrafamea koskevassa uutisoinnissa, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

– Niin pääministeri Sipilän kuin Ylen johdon toiminta herättää todella vakavia ja perustavanlaatuisia kysymyksiä, joihin pitää saada kunnolliset vastaukset

Vasemmistoliitto katsoo, että Terrafame- ja Talvivaara-toiminnan riippumattomuuden arvioimiseksi on välttämätöntä saada lisätietoa myös Sipilän valtiosihteerin Paula Lehtomäen ja tämän lähipiirin kytköksistä kyseiseen liiketoimintaan. Julkisten tietojen mukaan Lehtomäen mies olisi Talvivaaran keskeinen omistaja. 

Lisäksi pääministeri Sipilä ei ole suostunut kertomaan niin sanottujen vakuutuskuortensa sisältöä, minkä vuoksi keskeinen osa hänen omistuksistaan on julkisuudelta piilossa.

Suomalainen yhteiskuntamalli perustuu keskinäiseen luottamukseen ja avoimuuteen. Julkisen vallan käytössä läpinäkyvyyden vaatimus korostuu.

– Pääministeri on Suomen yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisin henkilö. Hyvän hallinnon periaatteet, lain velvoitteet ja kansalaisten luottamus edellyttävät, että pääministeri kertoo avoimesti kaikista omistuksistaan ja yhteiskunnallisesti merkittävistä sidonnaissuhteistaan. Sama vaatimus koskee myös muita korkeita vallan käyttäjiä, Li Andersson sanoo.

Jotta pääministerin ja tämän lähipiirin toiminnan lainmukaisuutta ja mahdollisia sidonnaisuuksia olisi mahdollista arvioida, Vasemmistoliitto vaatii, että

  • pääministeri Sipilän ja Ylen välisestä viestinvaihdosta saadaan avoin ja perusteellinen selvitys, Sipilälle viestejä lähettäneiden yksittäisten kansalaisten yksityisyyttä suojellen.
  • valtiosihteeri Paula Lehtomäen perheen omistussuhde ja mahdolliset muut sidonnaisuudet Talvivaaraan ja Terrafameen selvitetään julkisesti.
  • pääministeri Sipilä julkistaa välittömästi niin sanottujen rahoituskuoriensa sisällön ja kaikki muut mahdolliset sellaiset omistukset, joista hän ei ole aiemmin julkisesti kertonut.