Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson:
“Terveysbisnes on hallitukselle tärkeämpää kuin kansalaisten tasa-arvo”
Valtiopäivien avauskeskustelussa Vasemmiston ryhmäpuheen pitänyt Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson moitti hallitusta siitä, ettei sen esitys sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta toteuta uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita peruspalveluiden parantamisesta, terveyserojen kaventamisesta ja hoitoketjujen sujuvoittamisesta.
– Hallitus asettaa markkinoiden avaamisen terveysbisnekselle uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden edelle. Suurten terveyskonsernien bisnes on hallitukselle tärkeämpää kuin kansalaisten tasa-arvo, Andersson sanoi Vasemmiston ryhmäpuheenvuorossa.
Hallituksen sote-mallissa vastuu palveluketjuista hajautetaan useammalle taholle ja alueelliset erot kasvavat, kun yksityinen palvelutuotanto keskittyy kaupunkeihin. Julkiset palvelut heikentyvät, kun suurempi osa verovaroista kanavoidaan isojen terveyskonsernien osinkoihin ja veroparatiiseihin.
Andersson painotti, että koska pakkoyhtiöittäminen ja yksityistäminen nostavat kustannuksia, on hallituksen tavoittelema kolmen miljardin säästö toteutettavissa vain nostamalla jo valmiiksi liian korkeita asiakasmaksuja tai karsimalla palveluita.
– Jopa Jan Vapaavuori ymmärtää esimerkiksi perussuomalaisia paremmin ne riskit, jotka sisältyvät sote-markkinoiden avaamiseen. Vapaavuori kirjoittaa blogissaan, että “markkinatalouden etujen ohella on hyvä mieltää, että kapitalisti on usein lainsäätäjää ovelampi ja juonikkaampi”.
Vasemmistoliiton tavoitteena on julkisia palveluita parantava sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Vasemmisto haluaa sote-uudistuksen parlamentaariseen valmisteluun, kuten liikenneverkollekin nyt tehtiin. Puolueen mielestä sote-uudistus on niin valtava hanke, että se tulee viedä eteenpäin laajalla parlamentaarisella yhteisymmärryksellä ja julkisia palveluita vahvistamalla.
Vasemmistoliiton mielestä sote-uudistuksen tulee myös vahvistaa ihmisten itsemääräämisoikeutta ja valinnanvapautta terveyspalveluihinsa.
– Ihmisten terveyteen liittyvien valinnan mahdollisuuksien kasvattaminen on mahdollista myös ilman hallituksen suurta yhtiöittämis- ja yksityistämisprojektia, Andersson muistuttaa.