11069504_929581223743420_7330341933375965938_n

Li Andersson: Suomen turvapaikkapolitiikka lipsumassa oikeusvaltioperiaatteesta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaatii muutosta Maahanmuuttoviraston toimintaan. Helsingin Sanomat julkaisi 4.9.2016 artikkelin, joka paljastaa, että Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätösten laatu on poliittisen paineen alla muuttunut epäluotettavaksi.  

Sisäministeriö on vuonna 2016 asettanut Maahanmuuttovirastolle tavoitteeksi tehdä 70 prosenttia aiempaa enemmän turvapaikkapäätöksiä henkilötyövuotta kohden. Tämä on johtanut esimerkiksi siihen, että turvapaikanhakijoiden kanssa käydyt henkilökohtaiset keskustelut ovat lyhentyneet aiemmasta 4-7 tunnista korkeintaan kolmeen tuntiin.

Helsingin Sanomien haastattelemien virkamiesten mukaan virheitä päätöksenteossa tapahtuu jatkuvasti, ja että hallinto-oikeus nähdään turvaverkkona, joka korjaa Maahanmuuttoviraston huonot päätökset. Valitusaikaa hallinto-oikeuteen on kuitenkin rajoitettu. Syyskuusta astui voimaan lakimuutos, joka lyhentää valitusaikaa 30 päivästä 21 päivään. Hallitus rajaa myös turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun, turvapaikanhakija saa avustajan turvapaikkapuhutteluun vastaisuudessa vain painavasta syystä.

– Maahanmuuttoviraston tilanne on kestämätön. Virheellisiä päätöksiä ei voi oikeuttaa sillä, että niistä on mahdollisuus valittaa lyhyen määräajan sisään hallinto-oikeuteen, Andersson sanoo.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti toukokuussa, että heidän tekemän turvallisuusarvion mukaan Afganistaniin, Somaliaan ja Irakiin voidaan palauttaa turvapaikanhakijoita ja toissijaisen suojelun saaminen näistä maista tuleville on vaikeutunut merkittävästi. Samalla mahdollisuus humanitaariseen suojeluun poistettiin ulkomaalaislaista.

Helsingin Sanomien mukaan, Maahanmuuttoviraston pääjohtaja ei kuitenkaan pysty perustelemaan turvallisuusarvion muutosta. Sekä lainsäädännölliset tiukennukset, että päivitetyt maalinjaukset ovat Anderssonin mukaan tehty suuren poliittisen paineen alla, kun hallitus on halunnut reagoida kasvaneisiin hakijamääriin.

Andersson on huolissaan, että Suomessa ollaan lipsumassa oikeusvaltioperiaatteesta.

– Jos yhden ihmisryhmän kohdalla ollaan valmiita joustamaan, mikä takaa ettei seuraavana jonossa ole vaikka työttömät, lapset, eläkeläiset tai jokin muu ryhmä, Andersson kysyy.

– Maahanmuuttoviraston päätöksenteko asetettava tarkempaan syyniin samalla kun toukokuun turvallisuuslinjaukset perutaan, Andersson vaatii.