Modig, Silvia vas
Modig, Silvia vas

Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig (vas) ihmettelee budjettiriihen uutisia ARA-asuntojen tulorajoista. Hallitus esittää valtion 40 vuoden korkotuella rakennettujen asuntojen asukasvalintaan 3000 euron tulorajaa. Käytännössä tämä koskee vain kuntien omia vuokra-asuntoja. Modigin mukaan tulorajat lisäävät byrokratiaa ja eriarvoistumista.

Hallitus perustelee tulorajoja sillä, että valtion korkotuella rakennetut asunnot kohdentuisivat oikein pienituloisille. Nyt asunnoissa asuu paljon myös hyvätuloisia. Pyrkimys helpottaa pienituloisten asumistilannetta on Modigin mukaan hyvä ja kannatettava, mutta valittu keino on väärä.

– Tulorajat eivät ratkaise sitä ongelmaa, että ARA-asunnoissa asuu muitakin kuin kaikkein pienituloisimpia. Tulorajat koskevat uuden asunnon hakijoita, joten ei tulorajoilla saada hyvätuloisia muuttamaan pois. 

– Kun tulorajoista ruvettiin puhumaan, totesi ystäväni, että Stadissa on helpompi löytää työpaikka kuin kohtuuhintainen asunto. Eli ihmiset vaihtavat mieluummin työpaikkaa kuin yrittävät etsiä asuntoa ylihintaisilta asuntomarkkinoilta. Tämä kertoo Helsingin ongelmista paljon. 

Liian matalia tulorajoja on valmisteluvaiheessa kritisoitu negatiivisista vaikutuksista. Modigin mukaan hallitus ei tunne Helsingin erityispiirteitä riittävän hyvin.

– Vakavin vaikutus matalalla tulorajalla on, että se edistää alueiden eriytymistä. Hyvä asuinalue ja tasapainoinen kaupunki syntyy siitä, että emme ole jakautuneina eri paikkoihin tulojemme perusteella, vaan kaikilla alueilla asuu kaikenlaisia ihmisiä kaikenlaisissa elämäntilanteissa. Euroopassa on pelottavia esimerkkejä tilanteista, joissa kaikki tiettyyn ryhmään kuuluvat ihmiset kasataan yhdelle alueelle, jolloin myös ongelmat kasaantuvat. Esimerkiksi korkea työttömyys vaikuttaa koko alueeseen laajemminkin.

– Olemme Helsingissä onnistuneet kovalla puoluerajat ylittävällä yhteistyöllä korjaamaan 90-luvulla synnytettyä segregaatiota, esimerkiksi lähiörahaston avulla. Nyt hallitus uhkaa tuhota tämän työn.

Lue lisää Silvia Modigin blogista: http://www.silviamodig.fi/hallitus-ei-tunne-helsinkia/