Sarkkinen, Hanna vas
Sarkkinen, Hanna vas

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) esittää maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille. Sarkkisen mukaan maksuton ehkäisy parantaisi nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentäisi ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä, sekä sukupuolitautitartuntoja. Sarkkinen on tehnyt lakialoitteen, jossa esitetään kunnille velvollisuutta tarjota kaikille alle 25-vuotiaille maksutonta ehkäisyneuvontaa ja ehkäisyä.

– Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille hyödyttäisi koko yhteiskuntaa. Nuorten tilanne parantuisi, mutta samalla terveydenhuollon kustannukset todennäköisesti pienentyisivät, kun abortit, seksitaudit ja muut terveysongelmat vähentyisivät. Nuorten maksuton ehkäisy olisi kaikkien etu, Sarkkinen sanoo.

Sarkkisen mukaan lakialoitteen hyväksyminen tarkoittaisi sitä, että terveyskeskuksissa ja opiskelija- ja koululaisterveydenhuollossa olisi saatavilla e-pillereitä, minipillereitä, kierukoita, kapseleita, kondomeja ja muita mahdollisia sopivia ehkäisymenetelmiä.

– Kondomeja tulee olla saatavilla hormonaalisen ehkäisyn lisäksi, jotta sukupuolitauteja ehkäistäisiin tehokkaammin ja jotta vastuu ehkäisystä jakautuisi tasapuolisemmin tytöille ja pojille.

Maksutonta ehkäisyä nuorille kannattavat mm. Väestöliitto, opiskelijajärjestö SYL sekä useat poliittiset nuorisojärjestöt. Sarkkisen lakialoite on eduskunnassa lähetekeskustelussa tänään tiistaina.

– Jos tämä aloite ei nyt etenisi lainsäädäntöön asti, voivat kunnat silti ottaa oma-aloitteisesti käyttöön maksuttoman ehkäisyn. Niissä kunnissa, joissa näin on jo tehty, on kokemukset olleet positiivisia.

Hanna Sarkkisen lakialoite eduskunnan verkkosivuilla: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_79+2016.aspx