Hänninen, Katja vas Semi, Matti vas

Vasemmistoliiton kansanedustajat Katja Hänninen ja Matti Semi

Kansanedustajat Hänninen ja Semi vaativat keliakiakorvausten palauttamista

Vasemmistoliiton kansanedustajat ja eduskunnan keliakiaverkoston jäsenet Katja Hänninen ja Matti Semi vaativat hallitusta palauttamaan keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen. Eduskunnassa keskustellaan tänään keliakiaverkoston laatimasta lakialoitteesta, jossa esitetään korvauksen myöntämistä toimeentulotukiasiakkaille.

– Tuen palauttaminen kaikista heikoimmassa asemassa oleville on tietysti kannatettava ratkaisu, mutta vasemmisto tekee töitä sen eteen, että Sipilän hallituksen lakkauttama keliakiakorvaus palautettaisiin täysmääräisesti. Vasemmisto on esittänyt asiaa jo viimevuoden vaihtoehtobudjetissaan, sanoo Hänninen.

– Hallituksen lakkauttama 23,6 euron suuruinen ruokavaliokorvaus on valtiontalouden kannalta melko mitätön kuluerä, vain alle 10 miljoonaa euroa vuodessa. Kuitenkin sairastaville itselleen kyseinen korvaus voi olla hyvinkin merkittävä rahasumma, sanoo Semi.

– Hallituksen tapa ottaa hampaisiinsa yksittäisiä potilasryhmiä on tuomittava. Osansa hallituksen leikkauspolitiikasta saavat niin keliakiaa, kuin diabetestakin sairastavat ihmiset. Eivät nämä ihmiset ole syypäitä työttömyyden kasvuun eikä heiltä leikkaamalla vienti lähde vetämään, kansanedustajat sanovat.

– Hallitus tekisi oikein palauttaessaan lakkautetun ruokavaliokorvauksen näin Keliakialiiton 40-vuotisjuhlavuotena. Sairailta leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa, sillä hoitamattoman keliakian seuraukset voivat aiheuttaa huomattavia sosiaali- ja terveysmenojen lisäkustannuksia yhteiskunnalle lähitulevaisuudessa, kansanedustajat sanovat.