Semi, Matti vas
Semi, Matti vas

Kansanedustaja Matti Semi: Harmaan talouden torjunta jäi leikkausten jalkoihin

Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi ihmettelee Sipilän hallituksen päätöstä leikata harmaan talouden torjunnan varoja vuoden 2017 talousarviossa.

Sisäministeriö kertoo tiedotteessaan, että ensi vuoden talousarviossa on varattu 5 miljoonan euron lisämääräraha, joka kohdistuu osittain harmaan talouden torjuntaan. Budjettia lukiessa käy kuitenkin ilmi, että harmaan talouden torjunnasta ollaan leikkaamassa 9,6 miljoona euroa. Osittainen lisämääräraha ei mitenkään riitä kattamaan leikkauksen vaikutuksia.

– Harmaan talouden torjuntaan kohdistuvilla säästöillä on selkeä valtiontaloutta heikentävä vaikutus. Vuonna 2014 valtion takaisin saadun rikos- ja verohyödyn määrä oli harmaan talouden torjunnan ansiosta 47,7 miljoonaa euroa, Semi sanoo.

– Nyt näyttää siltä, että jäämme vaille kaivattuja veroeuroja, kun harmaan talouden torjuntaa heikennetään lyhytnäköisillä leikkauksilla, Semi jatkaa.

Valtioneuvosto on kuitenkin 28.4.2016 päättänyt harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategiasta, jonka pohjalta on laadittu 20 toimenpidettä sisältävä toimenpideohjelma.

– Vaikka harmaan talouden torjuntaa jatkettaisiin strategian mukaisesta, on jostain leikattava kun torjunnan määrärahoja vähennetään näin merkittävästi. Työtä ei voi tehdä ilman sille suunnattuja resursseja, Semi toteaa.