Vaatimuksen taustalla on oikeistohallituksen ministereiden jatkuvasti esiin nousseet rasistiset kirjoitukset ja äärioikeistokytkökset.

– Emme voi hyväksyä, että valtiojohdosta viestitetään joidenkin ihmisten olevan vääränlaisia. Valtiojohdon tehtävä on lisätä ihmisten hyvinvointia ja yhteiskunnan kestävyyttä, ei lietsoa vihaa, josta kärsivät lopulta kaikki.

– Orpon hallitus on jo aiheuttanut peruuttamatonta vahinkoa Suomen maineelle. Hallitus vaarantaa Suomeen tulossa olevat miljardien vihreän siirtymän investoinnit ja kymmenet tuhannet työpaikat, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo.

Vasemmistoliitto vaatii, että hallituksen sisällä kaikkien puolueiden pitää sitoutua kunnioittamaan tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta ja kannettava vastuunsa ministeriensä tekemisestä.

-Rasismi ei kuulu suomalaiseen arvopohjaan tai demokratiaan. Tyhjien nollatoleranssilupausten sijaan hallitukselta tarvitaan nyt selkeitä toimia luottamuksen palauttamiseksi, Saramo sanoo.

Oppositiopuolueiden yhteinen kirje puhemies Jussi Halla-aholle:

Orpon hallitus ja sen toiminta on ollut poikkeuksellisen laajan arvostelun kohteena niin kotimaassa kuin kansainvälisesti hallituksen aiheuttaman rasismikeskustelun johdosta.

Tämän vuoksi esitämme, että puhemies keskeyttää istuntotauon ja kutsuu eduskunnan koolle käsittelemään pääministerin ilmoitusta, jonka aiheena on hallituksen ministereiden kannanotot ja luottamus sekä koko hallituksen toimintakyky.

Orpon hallituksen ministereiden kannanotot ovat aiheuttaneet myös poikkeuksellisen laajan kansainvälisen keskustelun, jossa Suomen vakiintunut linja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittamisesta on asetettu kyseenalaiseksi ja josta keskustelusta aiheutuu Suomelle huomattavaa mainehaittaa.

On selvää, että tällä keskustelulla on myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, josta useat elinkeinoelämän edustajat ovat jo varoittaneet. 

Hallituksen ohjelmaa koskeneen tiedonantokeskustelun jälkeen on tullut runsaasti uutta tietoa, jota ei ollut käytettävissä 28.6.2023, jolloin hallituksen luottamuksesta äänestettiin.

On tärkeää, että tässä tilanteessa eduskunta saa suoraan tietoa hallituksen kannanotoista sekä linjasta ja eduskunta pääse ilmaisemaan oman käsityksen näistä asioista. Siksi toivomme, että puhemies kunniottaa parlamentarismia ja kutsuu eduskunnan pikaisesti koolle.