Heidi Hautala piti lauantaina 17. helmikuuta viimeisen puheensa Vihreiden puoluevaltuustolle europarlamentaarikkona. Hautala nosti puheessaan esiin paitsi ilmastokriisin, yritysvastuudirektiivin ja Viktor Orbanin, myös perjantaina menehtyneen Aleksei Navalnyin.
Hautala kertoi olevansa vaalien lähestyessä huolissaan laitaoikeiston kasvavasta kannatuksesta. Hautalan mukaan Vihreiden on oltava valmiita tekemään aiempaa tiiviimpää yhteistyötä muiden rakentavien Eurooppa-myönteisten poliittisten ryhmien kanssa, ettei erityisesti EPP tukeutuisi laitaoikeistoon enemmistöä hakiessaan. Hautala kuitenkin huomautti, ettei yhteistyöhön pidä ryhtyä hinnalla millä hyvänsä.
– Tällainen koalitio tarvitaan, jotta vihreää siirtymää ei siirretä syrjään vaan vahvistetaan tietoisina siitä, että ilmastonmuutos etenee taas aiemmin tiedettyä nopeammin. Olemme jo vaarallisen lähellä tilannetta, jossa tutkijoiden ennustama dominovaikutus lähtee liikkeelle, Hautala varoitti puheessaan.
Puheessaan Hautala otti kantaa myös maanviljelijöiden rajuihin protesteihin, joita on nähty ympäri Eurooppaa. Hautala totesi tämän olevan merkki siitä, että moni ryhmä kokee jääneensä syrjään yhteiskunnasta, mikä ruokkii laitaoikeiston kannatusta.
– Ei voi tarpeeksi korostaa sitä, että siirtymän on oltava paitsi vihreä, myös reilu. Maanviljelijöiden etujärjestöjen soisi näkevän, että entinen tapa tukea viljelijöitä johtaa umpikujaan. Mitä enemmän torjunta-aineiden käytön vähentämistä vastustetaan maatalouden kannattavuusongelmiin vedoten, sitä varmemmin maatalousluonto köyhtyy ja pölyttäjät vähenevät entisestään, Hautala totesi.
– Seuraavan kauden suurimpia kysymyksiä on rakentaa ruoantuotannon malli, joka on sekä vihreä että reilu, Hautala jatkoi.
Hautala nosti esiin myös Unkarin pääministeri Viktor Orbanin toiminnan, joka Hautalan mukaan rapauttaa EU:n oikeusvaltioperiaatetta. Hautala oli huolissaan erityisesti siitä, että esimerkiksi Slovakiassa ja myös muissa jäsenmaissa Orbanin toimintaa pidetään niin menestyksekkäänä, että siitä halutaan ottaa mallia.
– Puolassa muutos vaalien kautta oli vielä mahdollinen. Euroopan parlamentti on reagoinut jokaiseen oikeusvaltion taantumaan voimakkaasti vaatien komissiota ja neuvostoa toimimaan perustamissopimusten vaatimusten edellyttämällä tavalla.
Myös Suomen politiikassa viime viikkoina puhuttanut yritysvastuudirektiivi nousi myös esiin Hautalan puheessa puoluevaltuustolle. Hautalan mukaan on olemassa todellinen riski, että yritysvastuudirektiivi kaatuu EU:n neuvostossa, sillä joukko jäsenmaita, Suomi mukaan lukien päätti, äänestää tyhjää. Hautala huomautti, että tyhjän äänestämisellä on kuitenkin tismalleen sama vaikutus kuin äänestämisellä esitystä vastaan.
– Suomi on ilmoittanut vierastavansa nimenomaan yritysten toiminnan vahingonkärsijöiden aseman vahvistamista. Näin toimiessaan Suomi ei todellakaan edusta ihmisoikeusperustaista politiikkaa, Hautala painotti puheessaan.
– Suomi on siis nyt osaltaan ottamassa vastuuta siitä, että uudistus on kaatumaisillaan. Jos niin käy, jo vastuullisesti toimivat yritykset menettävät asemiaan vastuuttomille yrityksille. Yritysten etu ei myöskään ole se, että ne joutuvat sopeutumaan lukuisiin kansallisesti toisistaan poikkeaviin vastuusäädöksiin.
Puheensa lopuksi Hautala muisti myös perjantaina Siperian vankilassa menehtynyttä Aleksei Navalnyia. Hautala totesi Navalnyin kuoleman olleen järkytys ja Navalnyin onnistuneen puhuttelemaan ihmisiä koko Venäjällä.
– Navalnyin kuolema ei järkyttävyydestään huolimatta ollut yllätys. On vaikea sanoa, oliko tapahtuma-aika vahinko, mutta itse tapahtuma ei ole vahinko. Navalnyin kohtalo sinetöi Venäjän demokratian ja kansalaisyhteiskunnan täydellisen tukahduttamisen, joka on ollut järjestelmällistä ja suunnitelmallista yhä kiihtyen vuodesta 2012 alkaen, Hautala totesi.
Hautala kertoi uskovansa, että Navalnyin poismeno terästää myös Venäjän sisäistä oppositiota. Hautala uskoi, että Venäjällä tullaan näkemään Navalnyin viimeisiä ehdotuksia myös käytännössä.
– Nyt kysytään, miten Navalnyin kuolemaan pitää vastata. Ehdottoman välttämätöntä on jatkaa Ukrainan aseellista tukea hyökkääjää Venäjää vastaan. Uutiset puolustustarvikkeiden puutteesta rintamalla ovat jo hälyttäviä. EU:n on myös toteutettava kauan jatkuneet puheet oman puolustuksensa tehostamisesta ja asetuotantonsa lisäämisestä, Hautala kiteytti.