Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö kommentoi Helsingin Sanomien artikkelin herättämää huolta seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen vaikutuksista. Hyrkkö muistuttaa, että lakihanke on vasta alussa ja että sen tavoitteena on parantaa uhrien asemaa.

– Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus on valtavan tärkeä ja tarpeellinen. Tavoitteena on selkeä laki, joka turvaa jokaisen oikeuden koskemattomuuteen, parantaa uhrien asemaa ja tuo esiin piiloon jäävää rikollisuutta. Aivan liian moni seksuaalisen väkivallan uhri jää yhä ilman oikeutta ja tukea. Missään tapauksessa sellaista lakia ei ole tulossa, jossa uhrien asema heikkenisi suhteessa nykytilaan. Uudistuksen tavoite on päinvastainen, Hyrkkö toteaa.

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus on yksi hallituskauden merkittävimmistä lakihankkeista. Työryhmä on antanut alustavan ehdotuksen, josta on järjestetty lausuntokierros. Luonnosta muokataan oikeusministeriössä lausuntojen perusteella. Poliittinen käsittely on vuorossa vasta myöhemmin. Hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle ensi kevään aikana.

– Lehtijuttu antaa aika rajun kuvan nyt tekeillä olevasta uudistuksesta. On selvää, että ehdotettuja lakipykäliä korjataan, mikäli niiden katsotaan johtavan lasten aseman heikkenemiseen. Työryhmän esittämän uuden ehdottoman 12-vuoden ikärajan tarkoituksena on korjata nykyisen lain räikeä epäkohta, jonka takia pieniä lapsia ei ole onnistuttu suojelemaan. Samalla on kuitenkin varmistettava, että myöskään 12-16-vuotiaiden rikoksen uhrien asema ei heikkene, Hyrkkö sanoo.

Lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia koskevan sääntelyn päivittämisen ohella yksi kokonaisuudistuksen keskeisistä muutoksista on raiskauksen määritelmän muuttaminen suostumuksen puutteeseen perustuvaksi.

– Lainsäädännöllä on merkitystä: Se määrittää oikean ja väärän rajoja ja etenkin rikoslain tapauksessa toimii poliisin ja tuomioistuinten ohjenuorana. Lainsäädännöllä on vaikutusta myös asenteisiin. Siihen, mikä koetaan oikeaksi ja mikä vääräksi – mikä on hyväksyttävää. Molemmista syistä on tärkeää, että lainsäädäntö kunnioittaa kirkkaasti jokaisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Ei tarkoittaa ei ja vain kyllä tarkoittaa kyllä, Hyrkkö päättää.