Aalto, Touko vihr
Aalto, Touko vihr

Terrafamen pääomittamisen jääviyskysymykset selvitettävä

Yle uutisoi tänään, että pääministeri Sipilän enojen, serkkujen ja lasten omistamalla yrityksellä on noin puolen miljoonan euron tilaus valtio-omisteiselta Terrafamelta. Yritys on Sipilän isoisän perustama ja Sipilä on myös itse työskennellyt yrityksessä nuorena. Kansanedustaja Touko Aallon mielestä Terrafamen pääomittamisen jääviyskysymykset on selvitettävä.

Pääministeri Sipilä on siirtänyt kolme vuotta sitten sijoitusyhtiö Fortel Investin lapsilleen. Fortel Invest puolestaan omistaa viiden prosentin osuuden Katera Steel -yhtiöstä, joka on saanut puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen Terrafamelta. Katera Steel -yhtiön muut omistajat ovat Ylen tietojen mukaan Sipilän enoja ja serkkuja. 

– Herää kysymys, onko pääministeri Sipilä ollut jäävi tekemään talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa 100 miljoonan euron pääomituspäätöstä, jos hänen lähisukulaisensa voivat saada päätöksestä merkittävän taloudellisen hyödyn. Asia edellyttää riippumatonta laillisuusarviota ja oikeuskanslerin on syytä selvittää, oliko pääministeri Sipilä jäävi tehdessään päätöstä Terrafamen 100 miljoonan euron lisäpääomituksesta, Aalto vaatii. 

Aallon mukaan kansalaisten luottamus päätöksenteon riippumattomuuteen ei saa vaarantua. 

– Tilanteessa, jossa valtio tukee tappiollista kaivosta, ei saa jäädä vähäisintäkään epäilystä siitä, onko päätökset tehty asianmukaisesti. Asian avoin selvittäminen puhdistaa ilmaa ja on niin pääministerin kuin muidenkin asianosaisten etu.