Niinistö, Ville vihr
Niinistö, Ville vihr

Sipilän hallituksen budjettiesityksen valmistelu on pitkällä. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on huolissaan siitä, että hallitus aikoo omilla toimillaan syventää köyhyyttä Suomessa tai pyrkii luomaan uudenlaista palkkaköyhälistöä Suomeen. Tällainen suunta veisi Suomea pois pohjoismaisesta hyvinvointimallista, jonka tavoite on turvata tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen talouskasvun edellytykset.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on vihjannut, että hallitus suunnittelee heikon taloustilanteen takia mahdollisesti lisäleikkauksia jo ensi kevääksi. Samaan aikaan hallitus on jo toteuttamassa ensi vuoden budjetissaan aiemmin linjattuja satojen miljoonien eurojen leikkauksia esimerkiksi sosiaaliturvasta ja koulutuksesta. Ammatilliseen koulutukseen suunnitellaan jopa 10 prosentin leikkausta, mikä tiputtaisi monet peruskoulunsa lopettaneet nuoret tyhjän päälle.

– Suomen talous ei nouse sillä, että jatkuvasti kiristetään leikkausruuvia. Hallitus suunnittelee nyt toteuttavansa suuret leikkaukset ihmisten perusetuuksiin ja opintotukeen. Leikkausten takia jopa 10 000 ihmistä lisää vajoaa köyhyysrajan alapuolelle. Samalla useat tuhannet nuoret jäisivät vaille  koulutuspaikkaa, jos ammatillisen koulutuksen leikkaukset toteutuvat. Hallitus ei voi omilla toimillaan syventää yhteiskunnan eriarvoisuutta ja köyhyyttä. Tällaiset toimet lisäksi vain syventävät työttömyyttä, Ville Niinistö sanoo.

Tänään Helsingin Sanomien haastattelussa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki vaati suomalaisia hyväksymään palkkaerojen kasvun, jotta työllisyys nousisi. Haastattelu liittyi budjetin valmisteluun. Eilen valtiovarainministeri Orpo sanoi, että työttömiä on “kannustettava” työn vastaanottamiseen.

– Sipilän hallitus on jo nyt leikkaamassa perusetuuksia ja rajoittamassa työttömien oikeuksia. Samalla se on vienyt nuorten yhteiskuntatakuulta valtaosan rahoista, eivätkä työllistämisen tukirahat eivät riitä aktivointitoimiin. Työllistymisen esteet eivät ole työttömissä, nuorissa tai ihmisten palkoissa. On täysin kohtuutonta syyllistää Suomen talouden ongelmista niitä, joilla menee kaikkein huonoiten. Lisäksi useiden tutkimusten mukaan isot tuloerot vaarantavat talouskasvua ja yhteiskunnan eheyttä, Ville Niinistö sanoo.

Suomi on menestynyt sillä, että kaikilla nuorilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet pärjätä ja että jokaisella on mahdollisuudet inhimilliseen ja mielekkääseen työhön.

– Suomi ei tarvitse palkkaköyhälistöä. Suomen suurimmat työllistymisen esteet ovat korkea asumisen hinta pääkaupunkiseudulla, sosiaaliturvan väliinputoamisen ja kannustinloukkujen ongelmat sekä kilpailukyky osaamisessa ja elinkeinojen uudistamisessa. Mihinkään näistä ei ole vastaus alentaa ihmisten palkkoja tai lisätä raippoja työttömille, Ville Niinistö sanoo.

Suomi tarvitsee perustuloa sekä investointeja talouskasvuun

Vihreät vaatii hallitukselta koulutuksen ja perusturvan leikkausten sijaan sosiaaliturvan uudistamista sekä investointeja tulevaisuuteen ja talouskasvuun.

– Nyt tarvitaan hallitukselta toimia, joilla saadaan kohtuuhintaista asuntorakentamista pääkaupunkiseudulle. Kannustinloukkuja voidaan purkaa inhimillisesti perustulolla ja sosiaaliturvan väliinputoamisten poistamisella. Työnantajien mahdollisuuksia työllistää voidaan helpottaa poistamalla ensimmäisen työntekijän palkkauksen sivukulut vuodeksi. Elinkeinoja on uudistettava valtion investoinneilla puhtaisiin tulevaisuuden ratkaisuihin. Hallituksen on luotava toivoa ihmisille tulevaisuudesta, eikä se saa omilla toimillaan eriarvoistaa suomalaisia, Ville Niinistö peräänkuuluttaa.