Alanko-Kahiluoto, Outi vihr
Alanko-Kahiluoto, Outi vihr

Outi Alanko-Kahiluoto: Huominen ilman pelkoa –kampanja testaa hallituksen selkärangan

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto kirjoittaa juuri julkaistussa Verkkouutisten blogissaan eilen julkaistusta Huominen ilman pelkoa – järjestäytynyt rasismi rikoslakiin –kampanjasta. Alanko-Kahiluodon mukaan nuorisojärjestön puheenjohtajien Jaakko Mustakallion ja Saara Ilvessalon perustama kansalaiskampanja on oiva mittari hallitukselle näyttää kykeneekö se sanoista tekoihin järjestäytyneen rasismin torjunnassa.

Muun muassa Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio on kritisoinut Suomea siitä, että rasismi- ja/tai rotusyrjintäsyytteistä annettujen langettavien tuomioiden määrä on pieni ja tapauksia viedään oikeuteen harvoin, vaikka ilmiö on olemassa Suomessa. Tämä osoittaa, ettei nykyinen lainsäädäntö toimi järjestäytyneeseen rasismiin puuttumisessa. Pelkkä näennäisesti velvoitteet täyttävä laki ei riitä, vaan sitä pitää myös soveltaa – ja ylipäätään voida soveltaa.

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) on Euroopan neuvoston asettama riippumaton ihmisoikeustilannetta ja rasismia seuraava toimielin.

Kampanjan tarkoituksena on saattaa Suomen laki vastaamaan solmittuja kansainvälisiä velvoitteita, joiden mukaan Suomella on velvollisuus kieltää rasismia edistävät ja siihen yllyttävät järjestöt sekä muu organisoitu toiminta. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten mukaan kokoontumisvapaus ei ulotu rasistiseen liikehdintään.

– Kampanjan tavoitteena on saattaa järjestäytynyt rasismi rikoslakiin yli 100 kansanedustajan allekirjoittamalla lakialoitteella. Jokainen suomalainen  voi osallistua kampanjaan allekirjoittamalla vetoomuksen, joka luovutetaan kansanedustajille. Itse aion lakialoitteen allekirjoittaa, kun se tuodaan eduskuntaan viimeistään lokakuussa ja toivon kaikkia kollegoitani tekemään samoin, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

Kampanjan vetoomuksen kansanedustajille voi allekirjoittaa osoitteessa www.rasismirikoslakiin.fi

Verkkouutisten blogi: http://www.verkkouutiset.me/huominen-ilman-pelkoa-kampanja-testaa-hallituksen-selkarangan/