Niinistö, Ville vihr
Niinistö, Ville vihr

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi Facebookissa Turkin epäonnistunutta vallankaappauksen yritystä. Niinistön mukaan Turkin tapahtumat lisäävät entisestään huolta maan demokratian ja ihmisoikeuksien tilasta. Yhteiskuntaa on muutettava demokraattisin keinoin.

– Elämme aikoja, jolloin historian suunta on vuosikymmenten suhteellisen vakauden jälkeen epävarmaa. Turkin epäonnistunut vallankaappauksen yritys on muistutus siitä, kuinka demokratia voi olla vaarassa Euroopankin rajoilla, Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

– Sotilaallisia vallankaappauksia ei voi hyväksyä. Yhteiskuntia on muutettava demokraattisin keinoin. Silti huoli Turkin tilanteesta on nyt entistä syvempi: presidentti Erdogan ja valtapuolue AKP ovat kaventaneet jo vuosia sananvapautta ja ihmisoikeuksien toteutumista Turkissa. On vakava pelko siitä, että Erdogan käyttää sotilaskaappauksen yritystä hyväkseen toisinajattelijoiden vainoamiseksi ja yksinvallan pönkittämiseksi. Sitä ei voi hyväksyä, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan ei lupaa hyvää, että presidentti Erdogan jo kutsui kaappausyritystä jumalan lahjaksi “siivota” armeijaa. Eikä sekään lupaa hyvää, että Turkin pääministeri ehdottaa harkittavaksi kuolemanrangaistuksen palauttamista.

– Suomen ja EU:n on tuettava demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion toteutumista Turkissa. Siihen kuuluu myös demokraattisen opposition, sananvapauden, vähemmistöjen ja ihmisoikeuksien puolustaminen hallitusvallan yksinvaltaisilta otteilta. Turkin demokratia ja turkkilaiset ihmiset tarvitsevat nyt Euroopan tukea. Malttia ja oikeudenmukaisuutta tarvitaan, jotta selviämme näistä ajoista kohti rauhallisempaa tulevaisuutta, Niinistö painottaa.