Mepit keskustelivat Saksan puheenjohtajakauden painopisteistä liittokansleri Merkelin kanssa © EUEP/DLL-LDI-JBR

Mepit keskustelivat Saksan EU-puheenjohtajakauden painopisteistä liittokansleri Angela Merkelin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa.

Saksan puheenjohtajakausi on valmis vastaamaan pandemian aiheuttamiin valtaviin haasteisiin, totesi Merkel ja muistutti puheenjohtajakauden motosta “Yhdessä Euroopan elpymisen puolesta”. Merkel nosti esiin viisi osa-aluetta, joihin on panostettava mikäli Eurooppa haluaa selvitä kriisistä yhtenäisenä ja vahvana. Nämä osa-alueet ovat: perusoikeudet, solidaarisuus ja yhteenkuuluvuus, ilmastonmuutos, digitalisaatio ja Euroopan rooli maailmassa. Vihreän, innovatiivisen, kestävän, digitaalisemman ja kilpailukykyisemmän Euroopan rakentamiseksi ”Saksa on valmis osoittamaan erityistä solidaarisuutta”. ”Eurooppa pystyy saavuttamaan isoja asioita, kunhan teemme yhteistyötä ja toimimme yhteisvastuullisesti”, sanoi Merkel lopuksi.

“Edessämme oleva haaste on hyvin erityinen”, totesi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. ”Voimme kuitenkin selvitä kriisistä vahvempina Next Generation EU -välineen avulla. Saksa valitsi sanan: yhdessä. Se on unionimme moottori”. Von der Leyen korosti, että Eurooppa tarvitsee sekä pitkän aikavälin budjetin että Next Generation EU-välineen. Komissio tekee kaikkensa, jotta pääsemme yhteisymmärrykseen, hän totesi.

Manfred Weber (EPP, Saksa) totesi, että EU kulkee kriisistä toiseen pelon seurauksena. ”Pelko on solidaarisuuden, tulevaisuuden ja vapauden vihollinen.” Weber huomautti, että Saksan puheenjohtajakaudelta odotetaan paljon ja totesi: ”EU tarvitsee nyt rohkeutta osoittaa solidaarisuutta: Tarvitsemme ratkaisun tässä kuussa elvytysrahastolle”.. ”Yksikään yhteisö ei voi selvitä ilman yhteishenkeä. Meille tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan eurooppalaista elämäntapaa.”, hän jatkoi.

Iratxe García Perez (S&D, Espanja) lupasi tehdä töitä Saksan puheenjohtajakauden kanssa, jotta pohjoisen ja eteläisen sekä itäisen ja läntisen Euroopan erimielisyydet voitaisiin kuroa yhteen. ”Meidän pitää todistaa, että on mahdollista luoda reilumpi ja kestävämpi yhteiskunta, joka ajattelee ympäristöä ja tulevia sukupolvia (…), suojelee työntekijöitä, arvostaa monimuotoisuutta ja hallitsee muuttovirtoja solidaarisesti”.

“Tällä hetkellä tärkeintä pitäisi olla sopuun pääseminen elvytyssuunnitelmasta ja uudesta monivuotisesta rahoituskehyksestä”, totesi Dacian Ciolos (Renew Europe, Romania). “Me rakennamme Eurooppaa projektina, yhteisen näkemyksen ja vahvojen arvojen perustalta”, jatkoi Ciolos. ”Nyt on korkea aika tehdä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ehto EU-rahoituksen saamiselle. Meillä on nyt tilaisuus siihen”

Jörg Meuthen (ID, Saksa) arvosteli liittokansleria tietämättömyydestä ja ideologisuudesta. ”Petät Eurooppa-aatteen ja vaarannat seuraavat sukupolvet,” hän totesi viitaten Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan ja elvytysrahastoon. ”Sinun käsityksesi solidaarisuudesta on absurdi”, Meuthen sanoi.

Ska Keller (Greens/EFA, Saksa) totesi, että EU:n tulisi osoittaa samaa päättäväisyyttä ilmastonmuutosta kohtaan, kuin se on osoittanut koronaviruskriisiä kohtaan. ”Meidän pitää selvitä koronaviruskriisistä välttääksemme ilmastonmuutoskriisin.” Hän sanoi, että Saksan EU-puheenjohtajuus voi ryhtyä tärkeisiin toimiin esimerkiksi kunnianhimoisen ilmastolain muodossa.

Rafaele Fitto (ECR, Italia) sanoi, että EU:n toimet pandemiaa vastaan olivat “hitaita, tehottomia ja niistä puuttui oikea solidaarisuus.” Saksan tulisi irtautua itsekkyydestä ja pyrkiä saavuttamaan EU:n alkuperäinen henki takaisin. ”Meidän pitää elvyttää taloutta, ryhtyä suotuisaan kauppapolitiikkaan ja käynnistää sisämarkkinat uudelleen.”

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Saksa) muistutti finanssikriisin haitallisestä säästöpolitiikasta ja vetosi Merkeliin, ettei tämä tekisi samaa virhettä toistamiseen. Hän vaati lisäksi Saksaa tekemään neuvoston pöytäkirjoista julkisia ja lopettamaan isojen yritysten digiveroa koskevien esitysten vastustamisen.

Angela Merkelin vastaus poliittisten ryhmien johtajien puheenvuoroihin on katsottavissa täällä.