debaattibanneri-1

Suomen maine korkean koulutuksen sekä tutkimuksen ja tuotekehityksen maana tunnetaan Etelä-Koreassa hyvin. Tämä kävi ilmi, kun puhemies Maria Lohelan johtama valtuuskunta vieraili Etelä-Korean parlamentissa maanantaina. Tapaamisessa suomalaisten kanssa Etelä-Korean puhemies Chung Sye-kyun kertoi, että Suomi tunnetaan innovaatioistaan ja että suomalainen koulutusjärjestelmä on ollut mallina myös eteläkorealaisille.

Puhemies Lohela totesi Suomen ja Etelä-Korean olevan monella tapaa samankaltaisia. 

“Olemme käytännönläheisiä ja ahkeria sekä jaamme samanlaiset arvot. Myös haasteet ovat yhteisiä: ikääntyvä väestö ja alhainen syntyvyys”, hän mainitsi.

Maiden välinen yhteistyö kansainvälisillä areenoilla on helppoa ja maiden sekä niiden parlamenttien kahdenväliset kontaktit läheisiä, mistä kertovat muun muassa molemmissa parlamenteissa toimivat aktiiviset ystävyysryhmät. Puhemiesvaltuuskunnassa ovat Lohelan ja kansanedustaja Susanna Huovisen (sd.) lisäksi mukana eduskunnan Etelä-Korean ystävyysryhmän puheenjohtaja Kari Uotila (vas.) ja varapuheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.).

Suomen ja Etelä-Korean välistä maantieteellistä välimatkaa lyhentää suora lentoyhteys Soulista Helsinkiin, joka on lyhin reitti Etelä-Koreasta Pohjois-Eurooppaan. Keskustelussa toivottiin turismin kasvua kumpaankin suuntaan. Lisäksi puhemiehet toivoivat maiden välisten suhteiden tiivistyvän edelleen palvelualoilla ja tavarakaupassa sekä innovaatioissa.

“Suomen luonto viehättää korealaisia ja tunnemme Suomen tuhansista järvistään. Korealaiset ovat myös viehtyneitä suomalaiseen elämäntyyliin”, puhemies Chung valotti maanmiestensä ajatusmaailmaa.

Keskustelussa esillä oli myös Korean niemimaan ajankohtainen tilanne.

Puhemiesvaltuuskunnan ohjelma Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa jatkuu tiistaina, jolloin Lohela pitää avauspuheenvuoron suomalaista matkailualaa edistävässä tapahtumassa. Vierailun ohjelmaan kuuluu myös tapaaminen Etelä-Korean pääministeri Lee Nak-yonin kanssa, aSSIST-Aalto-yliopistojen alumnien järjestämä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden vastaanotto sekä suomalaista terveysteknologiaa esittelevä seminaari, jonka puhemies Lohela avaa. Ohjelmassa on myös tapaaminen Suomalaisen kauppakamarin kanssa.