2zKnpYHe

Eurooppanuorten puheenjohtaja Jesse Jääskeläinen

Julkisuuteen nousseet tuomareiden, opettajien ja akateemikkojen massaerottamiset tuhoavat edellytykset Turkin EU-jäsenyydelle. Erityisesti korkeimman opetuksen vapauteen ja tuomioistuinten riippumattomuuteen kajoaminen vievät pohjan jäsenyysneuvotteluiden jatkamiselta.

Eurooppanuoret katsoo, että mikäli mediatiedot osoittautuvat oikeiksi, EU:n tulee jäädyttää jäsenyysneuvottelut välittömästi. Turkin luisuminen kohti diktatuuria on erittäin huolestuttavaa kehitystä EU:n ulkorajoilla. Oikeuslaitoksen vapauteen kajoaminen, valmiit pidätyslistat vallankaappausyrityksen jälkeen, vaatimukset kuolemanrangaistuksen palauttamisesta ja mahdollisesti jälkikäteen säädetyn lainsäädännön soveltamisesta pakottavat pysäyttämään neuvottelut.

“Oikeusvaltio ja tieteen vapaus ovat eurooppalaisten arvojen ytimessä. Niistä ei yksinkertaisesti voida lipsua”, Eurooppanuorten puheenjohtaja Jesse Jääskeläinen sanoo.

“Jos mediatiedot pitävät paikkaansa, ja irtisanomisia on tehty puhtaasti henkilöiden arvoihin ja ajatuksiin vedoten, on kyseessä kohtalokas isku jäsenyysneuvotteluille. Isku on sen verran kova, että siitä on todennäköisesti mahdotonta nykyhallinnon aikana toipua.”

Jääskeläinen muistuttaa kuitenkin myös yhteistyön tärkeydestä. Esimerkiksi Euroopan unionin Erasmus-vaihto-ohjelman avulla on saavutettu hyviä tuloksia, mutta nyt sen roolia täytyy todennäköisesti tarkastella kriittisesti.

Turkki on Erasmus-ohjelmassa erityisasemassa, sillä se on ohjelman ainoa EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolinen maa.

“Mikäli korkeimman opetuksen vapauteen on kajottu, täytyy Turkin asemaa mahdollisesti pohtia uudelleen. Missään nimessä Turkkia ei kuitenkaan saa eristää. Turkin demokraattiset voimat tarvitsevat tukea ja henkireikiä nyt ehkä enemmän kuin koskaan unionin historiassa”, Jääskeläinen linjaa.

Jääskeläisen mukaan vallankaappaukset tai toimiminen Turkin nykyhallinnon ohi eivät kuitenkaan ole avain tilanteen ratkaisemiseen. Myös pakolaiskriisin ratkaisu edellyttää yhteistyötä Turkin ja EU:n välillä.

“Väkivalta ja vallankaappaukset ovat yksiselitteisesti tuomittavia ja väärin”, Jääskeläinen linjaa.