1013858_10153808047754528_3691066192216526333_n

Keskustan lappilainen kansanedustaja ja Pohjoismaiden neuvoston jäsen Mikko Kärnä kertoo, että Pohjoismaiden poliittinen keskusta on erittäin huolissaan Turkin poliittisesta kehityksestä. Tällä hetkellä leviää tieto, että Turkki olisi laillistanut seksin alle 12-vuotiaiden kanssa. Nyt Turkki kuitenkin väittää, että tieto on väärä ja lupaa, että uuden lain sisältö tulee olemaan täysin erilainen. Lisäksi Turkissa on keskusteltu kuolemanrangaistuksen palauttamisesta.

– Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmä tulee seuraamaan Turkin tilannetta tarkasti ja se edellyttää, että Turkki noudattaa kansainvälisiä sopimuksia joihin se on sitoutunut. Turkin ihmisoikeustilanne on huolestuttava ja vallankaappausyrityksen jälkeen näyttää, että poliittinen islam ja konservatismi vahvistavat otettaan maassa. 

Kärnä toteaa, että tällaista kehitystä ei voi hyväksyä.

– Turkin EU -jäsenyydestä on tässä tilanteessa turha puhua. Maalle on tehtävä selväksi, että mikäli se laillistaa pedofilian tai ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen, tulee myös yhteistyön jatkaminen olemaan haastavaa. Suomen ja Pohjoismaiden on osoitettava, että me arvostamme demokratiaa ja humaaneja arvoja, emmekä voi hyväksyä poliittisen islamin ja taantumuksen leviämistä. Turkin tilanne onkin hyvä muistutus siitä, mitä kauheuksia turvapaikkaa Euroopasta hakevat ja sitä aidosti tarvitsevat ovat pakenemassa.

Kärnän mielestä on paradoksaalista, että suuri joukko ihmisiä kauhistelee poliittisen islamin vaikutuksia, mutta tekee samaan aikaan kaikkensa, ettei sitä pakenevia ihmisiä autettaisi.

– Tällaiselle populismille on pantava piste. Massiiviset väestönsiirrot eivät tietenkään ole ratkaisu vaikkapa Syyrian ja Irakin tilanteisiin, vaan apua on annettava ensisijaisesti sinne, mutta turvaa tarvitsevia on autettava. On valitettavaa, että turvapaikkajärjestelmäämme on kuormitettu perusteettomilla hakemuksilla, sillä apua aidostikin tarvitsevia on paljon ja käytettävissä olevat resurssit olisi kohdennettava heille.

Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmä keskusteli Turkin tilanteesta kokouksessaan Tukholmassa tänään.