1910510_10154421124284528_3592210163625670171_n

Kansanedustaja Mikko Kärnä: Opetusministeriön viivyttely uhkaa saamen kieliä sukupuutolla

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii saamen kielen opetuksen takaamista tarvittaessa jokaisessa Suomen kunnassa, koska kieltä uhkaa häviäminen ellei sen edellytyksiä turvata. Kansanedustajan mukaan yli 60 prosenttia saamelaisista asuu saamelaisalueen ulkopuolella. Saamen kielten opetusta ei ole tarjolla tai opetuksen taso vaihtelee saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella. Suomen saamelaisalueella Utsjoella, Inarissa, Enontekiöllä ja Sodankylässä annettava saamen kielen opetus toimii kansanedustajan mukaan kohtalaisesti, mutta kielen opiskelua ei ole turvattu tarpeeksi saamelaisalueen ulkopuolella. Kotiseutualueeltaan muuttaneet jäävät vaille oman kielen taitoa, joka ei edistä kulttuurin ja kielen jatkuvuutta.

Kärnä ehdottaa, että saamen kielen opettaminen voitaisiin hoitaa saamelaisalueen koulutuskeskuksen etäopetuksena laadukkaasti tarvittaessa joka kuntaan. Saamen kielen etäopetuksen järjestäminen ei siksi vaatisi mittavia lisäresursseja.

Kansanedustaja muistuttaa opetusministeri Sanna Grahn-Laasosta (kok) valtioneuvoston periaatepäätöksestä vuodelta 2014, edistää saamen kielen ja kulttuurin edellytyksiä. Kärnä kysyykin uusimassa blogissaan, että haluaako opetusministeri toiminnallaan aiheuttaa saamen kielen häviämisen.

–        –   Vetoankin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoseen asian kuntoon saattamiseksi. Lähes 100-vuotias Suomi on sen velkaa omalle vähemmistökielelleen. Samalla tulee pohtia, voidaanko saamenkielten elvytysohjelmaan kohdentaa lisää valtion määrärahoja, sillä yhtäkään mahdollista puhujaa ei voida tässä kriittisessä tilanteessa menettää, vaatii Mikko Kärnä.