Kalmari, Anne kesk
Kalmari, Anne kesk

Kansanedustaja Anne Kalmari otti vuosittain järjestettävässä karjatilallisten kokoontumisessa Nautaparlamentissa 15.7.2016 voimallisesti kantaa elintarvikeketjun hinnanmuodostuksen kiemuroihin, byrokratian purkuun ja suomalaisen ruoan käyttämiseen julkisissa hankinnoissa.

Kalajoella järjestetyssä Nautaparlamentin avaustilaisuudessa kansanedustaja Kalmari nosti esiin nykyaikaisten nettimarkkinoiden hyödyntämisen monet mahdollisuudet. “Rukiin esimerkki koko tuotantoketjun sitoutumisesta omavaraisuuden turvaamiseen ja laatuun voisi toimia naudanlihallakin”, kertoo Kalmari ja toivoo nettikaupan ja vaihtoehtoisten jakelukanavien käytön nousevan kahden ison tukun rinnalle. Esimerkkinä Kalmari käyttää Kiinaa, jossa internetissä hetkessä roihahtaneet virtuaalimarkkinat kattavat jo 40% maan ruokahankinnoista. Kotimaassakin ruokapiirien lukumäärä kasvaa huimaa vauhtia ja tätä trendiä tulisi nyt hyödyntää. “Miksi myydä maailman puhtainta ja turvallisinta laatulihaa bulkin hinnalla? Miksi lihatalot eivät loisi yhteisiä puhtaan lihan virtuaalimarkkinoita?” Kalmari kysyi puheessaan kannustavasti.

Nykyhallituksen päätöksen mukaisesti valtion julkiset ruokahankinnat noudattavat Suomen lainsäädännön laatuvaatimuksia ja Kalmari vaatii samaa linjaa noudatettavaksi myös kunnissa ja valtionyhtiöissä. “On käsittämätöntä että sinivalkoisilla siivillä lennettäessä syödään lihaa, jonka tuottamiseen on käytetty eläimille ja ympäristölle kestämättömiä menetelmiä sen sijaan, että sielläkin brändättäisiin kotimaisia laatutuotteita. Varuskunnissa suomalaisen elintarvikkeiden pitäisi olla itsestäänselvyys jo huoltovarmuudenkin kannalta. Kuntien ei kannata säästää muutamaa senttiä ateriaa kohti, jos samalla menetetään työpaikkoja ulkomaisille toimijoille”, Kalmari toteaa ja kehottaa kuntia pistämään rahan pyörimään lähellä hankkimalla kotimaista ruokaa.

Kalmari myös hoputtaa Suomea viipymättä seuraamaan Ranskan tietä ja haluaa Suomen pyytävän lupaa komissiolta siihen, että lihajalosteiden sisältämän lihan alkuperämaa tulee ilmoittaa pakkauksessa.

Kalmari kannustaa tuottajia edelleenkin jaksamaan ilmoittaa hallitukselle tyhmistä tulkinnoista, vain siten ne saadaan poistettua. Byrokratian purkaminen on kuin täikamman käyttöä. Joka ainoa joutava säännös on yksittäin etsittävä ja purettava. Nykyisessä hallitusohjelmassa on sitouduttu siihen, ettei tällä hallituskaudella säädetä uusia normeja. Tästä on pidettävä kiinni.

Suomelle on varattu EU:ssa tietty potti rahaa. Pääasia on saada se tulevaisuudessa peltohehtaareiden ja eläinyksiköiden avulla kotiutettua. Pelleily erilaisten kirjaamisten ja käytännölle vieraiden temppujen kanssa alkaa olla tiensä päässä. Peltojen ikiaikaisten pinta-alojen olisi viimein pysyttävä paikoillaan ja kohtuuttomista sanktioista sekä korvamerkeistä siirryttävä siruaikakauteen.