Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä ehdottaa, että siviilipalvelusmiehiä ja turvapaikanhakijoita käytettäisiin helpottamaan maatalousyritysten työvoimapulaa.

Koronaviruskriisi tulee väistämättä vaikuttamaan ulkomaisen työvoiman liikkuvuuteen, eikä kotimaasta välttämättä ole saatavilla niin paljoa työvoimaa kuin tarvittaisiin.

– Puutarha-alalla ja maataloudessa tarvitaan kausitöihin 15000 – 20000 henkeä. Määrä on valtava ja tähän asti työt on voitu hoitaa vain ulkomaista työvoimaa käyttämällä. Mielestäni tätä työvoimapulaa voitaisiin helpottaa määräämällä siviilipalvelusmiehiä tiloille töihin. Tuhatkin käsiparia olisi hyvä alku.

Kärnä korostaa, että siviilipalvelusmiehillä ei tätä ongelmaa kuitenkaan kokonaan ratkaista.

– Toivon tietysti, että suomalaiset työttömät hakeutuisivat aktiivisesti näihin töihin, mutta siitä ei ole mitään takeita. Tämän vuoksi olisi tärkeää huolehtia, että saisimme tiloille myös turvapaikanhakijoita jollain menettelyllä töihin. Tällainen työskentely pelloilla ja marjatiloilla olisi samalla mitä parhainta kotouttamista.