£¨Ê±Õþ£©Õŵ½­Í¬Ö¾Ïñ

Kiinan kansankongressin puhemies Zhang Dejiang

Kiinan kansankongressin puhemies Zhang Dejiang vierailee parhaillaan Suomessa eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan kutsusta. Vierailu alkoi perjantaina aamulla eduskunnasta, missä Zhang seurueineen tapasi puhemies Lohelan, molemmat varapuhemiehet Mauri Pekkarisen ja Arto Satosen sekä eduskuntaryhmien edustajia.

Puhemiehet totesivat, että maiden parlamenttien väliset suhteet ovat erinomaiset ja että tiivistä vierailuvaihtoa aiotaan jatkaa. Puhemiesten ja valiokuntien vierailuvaihdon ja keskustelujen nähtiin olevan tärkeitä kokemusten jakamiseksi ja vertailemiseksi.

Puhemiehet keskustelivat myös muun muassa Suomen ja Kiinan kauppasuhteista. Kiina on Suomen viidenneksi suurin kauppakumppani ja suomalaiset yritykset ovat sijoittaneet maahan yli 11 miljardia euroa. Kiina on kiinnostunut hyödyntämään Suomen osaamista muun muassa innovaatioissa, vihreässä teknologiassa ja biotaloudessa.

Kiinan puhemiehen vierailulle osallistui myös kiinalaisten yritysten edustajia. Puhemiehet osallistuivat virallisten keskusteluiden ohella maiden välisiä kauppasuhteita käsittelevään elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) isännöimään Business Forum -tapahtumaan Kalastajatorpalla. Tilaisuuteen osallistui noin sata yritystä Suomesta ja Kiinasta. Puhemies Lohela toi esille puheenvuorossaan Suomen vahvuuksia muun muassa uusiutuvassa energiassa, tieto- ja viestintäteknologiassa sekä matkailussa.

“Suomi voi olla ylpeä innovaatioistaan, koulujärjestelmästämme sekä tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta, jotka ovat toimineet menestyksemme resepteinä. Suomella on paljon tarjottavaa Kiinalle ja päinvastoin”, puhemies Lohela totesi.

Vierailulla juhlistetaan myös Suomen ja Kiinan parlamenttien 60 vuotta kestäneitä yhteistyösuhteita. Suomalainen parlamenttivaltuuskunta vieraili Kiinassa ensimmäisen kerran vuonna 1956. Valtuuskunnan matkaa johti eduskunnan puhemies V. J. Sukselainen. Puhemiehet Lohela ja Zhang tutustuivat eduskunnan tiloihin koottuun valokuvanäyttelyyn, jossa oli kuvia menneiltä vuosikymmeniltä, sekä Sukselaisen valtuuskunnan matkasta kertovaan kiinalaiseen arkistofilmiin.

Puhemies Zhangin ohjelmassa oli myös vierailu tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) luona.

Zhang Dejiang on kautta aikojen ensimmäinen Kiinan kansankongressin puhemies, joka vierailee Suomessa.