-gtZptEN

Kokoomuksen Lauslahti: Perustaitotalkoot peruskouluun – lukeminen ja laskeminen oppimisen ytimeksi takaisin

Tuore Oma Linja- tutkimus kertoo karua sanomaa peruskoulun kehityssuunnasta.  Tutkimuksen mukaan oppimistulokset heikkenevät, osa koululaisista ei pysy enää mukana ja koulu ei ole enää tasa-arvoinen. Lisäksi nuoren saaminen takaisin kelkkaan mukaan on erittäin vaikeaa.

–          Perusopetuksen suuntaa tulee kääntää. Uusi opetussuunnitelma on askel oikeaan suuntaan, mutta se ei riitä. Nykyisen tiukasti vuosiluokkasidonnaiseen oppimiseen perustuvan mallin sijaan tulee luoda yksilöllisiä opinpolkuja. Digitalisaatio tuo tähän osaratkaisun mm. älykkäiden oppimisalustojen kautta.  Hienoa, että hallituksen kärkihankkeen avulla on päästy jo liikkeelle oppimisympäristön ja opettajien osaamisen päivityssarjan kanssa. Tätä tietä tulee jatkaa, toteaa kansanedustaja, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti

Pisa-tuloksissa on jo pidemmän aikaa ollut näkyvissä luku- ja laskutaidon heikentymistä. Yhä useampi jää PISA-asteikon minimitason alapuolelle.  Perustaidoilla on erittäin suuri merkitys jatko-oppimisen kannalta. Lukutaito vaikuttaa suoraan muiden oppiaineiden oppimiseen. 

–          Katse on käännettävä seuraavina vuosina löytämään uudet keinot saada lapset innostumaan lukemisesta ja laskemisesta.  Tarvitaan kansalliset perustaitotalkoot, jolla tilanne saadaan korjattua. Nykyiset tavat opettaa eivät riitä. Tarvitaan uutta lähestymistapaa.  Oppimisessa tulee hyödyntää entistä enemmän mm. pelillistämistä. Samalla lailla kuin Pokemoneja metsästetään liikkuen, niin tulisi luoda “vahingossa ja huomaamatta oppimisen” – mallia lukemiseen ja laskemiseen.  Koululainen lukeekin satoja sivuja kirjoja etsien johtolankoja ja ratkaisee matemaattisia yhtälöitä pelien kautta, maalailee mahdollisuuksia edustaja Lauslahti. 

–          Ei riitä, että kouluissa luodaan uuden suunnan luova loikka. Tämän lisäksi tarvitaan varhaiskasvatuksen aseman vahvistamista. Monet oppimisvaikeudet voidaan taklata jo päiväkoti-iässä.  Yli hallituskauden menevänä tavoitteena tulee olla, että pitkällä aikajänteellä saadaan jokainen yli kolmevuotias osallistumaan varhaiskasvatukseen. Tähän tulee luoda mahdollisimman nopeasti tulevien vuosin toimenpidepolku, päättää edustaja Lauslahti.