30259580015_9c644608bf_z

Kuva: Kokoomus

Hallitus julkaisi budjettiriihen neuvottelutuloksen tänään. Vuoden 2019 talousarviossa halutaan panostaa erityisesti tutkimukseen, tuotekehitykseen ja osaamiseen. Kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja erikoislääkäri Sari Raassina on tyytyväinen riihen linjauksiin erityisesti lääketieteen tutkimuksen osalta. Hallitus päätti lisätä terveydenhuollon yksiköissä tehtävän lääketieteellisen tutkimuksen rahoitusta kuudella miljoonalla yhteensä 21 miljoonaan euroon.

”Terveydenhuollon yksiköissä tehtävän yliopistotasoisen tutkimuksen rahoituksen taso turvataan ensi vuodelle. Hallitus päätti lisätä omaan esitykseensä kipeästi tarvitut kuusi miljoonaa euroa. Hyvä, että hallitus päätti lisätä rahoitusta.”

Terveydenhuollon yksiköissä tehtävän yliopistotasoisen tutkimuksen rahoitus on pienentynyt viime vuosina. Kuluvalle vuodelle eduskunta päätti lisätä rahoitusta suhteessa hallituksen esitykseen. Raassina iloitseekin siitä, että hallitus lisäsi puuttuvat kuusi miljoonaa nyt suoraan omaan esitykseensä.

”Ei tässä ollut muuta vaihtoehtoa. Rahoituksen kliiniseen lääketieteelliseen tutkimukseen oli yksinkertaisesti löydyttävä, vaikka valtiontalouden raami onkin tiukka ja velkaannumme edelleen. Tämän korkeatasoiseen kliiniseen tutkimukseen tarkoitetun rahan määrä on pienentynyt vuosi vuoden jälkeen. Kohta oltaisiin oltu tilanteessa, ettei tutkimustoimintaa olisi pystytty ylläpitämään tarvittavassa laajuudessa, riittävän monessa yksikössä.”

Sairaaloissa tapahtuva kliininen tutkimus on tärkeää muun muassa uusien hoitomuotojen käyttöönoton ja kehittämistyön kannalta.

”Terveydenhuollon yksiköissä, sairaaloissa tehtävä kliininen tutkimustyö on valtavan tärkeää paitsi suomalaisen terveydenhuollon laadun, myös uusimpien hoitomuotojen käyttöönoton ja kehittämisen kannalta. Nyt kun koko sote-järjestelmä on muuttumassa, olisi ollut kerrassaan ajattelematonta, jos tämän tutkimuksen rahoitus olisi heikentynyt”, Raassina päättää.