maria_lohela

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.)

Eduskunnan puhemies Maria Lohelan johtama kolmihenkinen valtuuskunta vierailee Kroatiassa 2.–4.11.2016. Lohela tapaa matkansa aikana Kroatian koko poliittisen johdon ja avaa Suomen kunniakonsulaatin Dubrovnikissa. Lohelan mukana Kroatiaan matkustavat kansanedustajat Mikaela Nylander (r.) ja Arto Pirttilahti (kesk.).

Puhemies Lohela tapaa Kroatian parlamentin puhemiehen Bozo Petrovin ja varapuhemies Gordan Jandrokovicin, presidentti Kolinda Grabar-Kitarovicin, pääministeri Andrej Plenkovicin ja Davor Ivo Stierin, joka toimii sekä ulko- ja Eurooppaministerinä että varapääministerinä. Keskusteluissa tulevat nousemaan esille Suomen ja Kroatian kahdenväliset suhteet ja erityisesti parlamenttien välinen yhteistyö, ajankohtaiset EU- sekä kv. aiheet. 

Vierailulla ovat erityisesti esillä tasa-arvoon ja koulutukseen liittyvät kysymykset. Suomalaista koulutusjärjestelmää kohtaan on Kroatiassa suurta kiinnostusta. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD, Kroatian työnantajajärjestö HUP ja Suomen Zagrebin-suurlähetystö järjestävät koulutuksesta ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta keskustelutilaisuuden Zagrebissa 3.11. Puhemies Lohela käyttää tilaisuudessa avauspuheenvuoron ja ed. Nylander osallistuu aihetta käsittelevään paneelikeskusteluun.

Puhemies Lohela avaa Kroatian-vierailunsa aikana Suomelle uuden kunniakonsulaatin Dubrovnikiin, jonka suosio suomalaisten matkakohteena on edelleen kasvamassa.  Dubrovnikissa valtuuskunta tapaa Dubrovnik-Neretvan läänin maaherran Nikola Dobroslavicin ja kaupungin pormestarin Andro Vlahusicin. Tapaamisissa käsitellään mm. alueiden kehittämiseen liittyviä kysymyksiä ja niiden välistä yhteistyötä.