motorcycle-1432217109scn

Nokian kaupunginvaltuuston jäsen Mika Laakso on eronnut perussuomalaisista. Pitkässä Facebook-päivityksessään. Laakso perustelee ratkaisuaan moottoripyörille esitetyllä 150 euron verolla.

“Henkilökohtainen kannanottoni hallituksen ehdottamaan moottoripyöräveroon.

Valtion hallituksen esittämä moottoripyörien vuosittainen 150€ käyttövero sotii järkeä vastaan.  Suomessa moottoripyörien ajokausi lienee keskimäärin alle 6kk.
Tällöin veroa kertyy maksettavaksi 25€ ajokuukautta kohti, vaikka moottoripyörää ei käynnistettäisi kertaakaan. Vero maksetaan jokaisesta rekisteröidystä moottoripyörästä, vaikka ajoneuvo poistettaisiin vuoden aikana liikennekäytöstä tai laitettaisiin seisontavakuutuksiin.

Keskiverto motoristi on tehdyn selvityksen mukaan ammattikoulun käynyt, 46v mies, eli pieni-tai keskituloinen duunari. Hän omistaa keskimäärin 1,68 moottoripyörää joiden keski-ikä on 18vuotta ja rahallinen keskiarvo 6109€/kpl.
Hän käyttää mp-matkailuun ja tarvikkeisiin 2300€/vuosi, ja ajaa mp:llä 6400km ajokaudessa, josta työmatka-ajoa 1700km Nämä tilastot eivät mitenkään tue ajatusta että motoristeilla olisi jotenkin erityistä maksukykyä, tai varallisuutta.

Uuden moottoripyörän hinnasta lähes puolet menee jo nyt valtiolle mm. arvonlisä- ja autoveroina. Moottoripyörien verotus Suomessa onkin kansainvälisesti vertailtuna erityisen korkea ja tästä syystä moottoripyöräkantamme on varsin iäkästä, eikä olekaan asiallista tai perusteltua moottoripyörien kohdalla puhua “juppiskoottereista” tai herrojen leluista.

Myöskään tieverkoston erityisellä kuluttamisella ei veron lisääntymistä voida perustella, niinkuin ei myöskään ympäristörasituksella. Moottoripyörät ovat huomattavasti autoja kevyempiä, eikä niissä käytetä tien pintaa kuluttavia nastarenkaita. Moottoripyörien päästöt ovat alle 1% liikenteen kokonaispäästöistä Suomessa.

Puhtaasti omistamiseen pohjautuva vero ei tule tuottamaan rahaa valtion kassaan, vaan kerrannaisvaikutusten kanssa vaikutus tulee kaikkien tähän mennessä tehtyjen laskelmien perusteella olemaan negatiivinen. Henkilökohtainen veikkaukseni on että 2017 lopussa on rekisterissä 75.000 moottoripyörää vähemmän kuin alkutalvesta 2016 kun asia nousi tapetille. Lisäksi uusia moottoripyöriä tullaan 2017 myymään vähemmän kuin 2016, ja nyt jo riutuvalla moottoripyöräalalla tullaan näkemään jopa konkursseja ja työttömyyden lisääntymistä.

Suomessa on tuhansia moottoripyöriä joilla ajetaan vain muutamina aurinkoisina hellepäivinä kesässä, sekä useita tuhansia moottoripyöriä joita rakennellaan näyttelyihin, entisöidään, korjataan tai muista syistä ei ajeta ehkä vuosiin. Onkin hallituksen naiivia toiveajattelua että näistä monikaan jää rekisteriin ja suunniteltua veroa maksaisi.
Esimerkiksi meidän perheessämme on vuoden 1956 IC 350 jolla parhaankin arvion mukaan on viimeksi ajettu -70 luvulla, sekä poikani H-D 1100xlh -87 jolla ajettu viimeksi 2000-luvun alussa, eikä tulla ajamaan vielä vuosiin. Kumpikaan ei nykyisessä kunnossaan ole juuri minkään arvoisia, joten ajatuskin 2×150€ vuosittaisen veron maksamisesta on absurdi. Nämä tulevat varmuudella tuhansien muiden mukana poistumaan rekisteristä ennen veron mahdollista täytäntöönpanoa.

Huomionarvoista on mielestäni myös se että Trafin rekisterissä on yli 500.000 traktoria, puimuria ja muuta moottoriajoneuvoa jotka jäävät ehdotetun veron ulkopuolelle.
Näin ollen valtio ei kohtele tasapuolisesti kaikkia moottoriajoneuvoja, vaan asettaa tietyt ryhmät erityisasemaan. Tällä kannanotolla haastankin kaikki nykyisiä hallituspuolueita äänestäneitä motoristeja punnitsemaan kantaansa jatkossa.

Vaikka olen usein ollut puoluejohdon kanssa eri mieltä asioista, olen lähes vuosikymmenen ajan tehnyt työtä Perussuomalaisen puolueen ja paikallisyhdistyksen eteen, ja puolustanut Perussuomalaisia ajatuksia joiden olen katsonut parhaiten sopivan omaan arvomaailmaani.

Tähän vedän kuitenkin rajan.

Moottoripyörät ja niihin liittyvä elämäntapa, veljeyden ja yhteenkuuluvuuden tunne, ovat minulle moninverroin tärkeämpiä kuin puoluepolitiikka. En katso että voin olla jäsenenä puolueessa joka ajaa aktiivisesti moottoripyöräveroa, joka toteutuessaan tulee huomattavalla tavalla negatiivisesti vaikuttamaan moniin asioihin jotka koen tärkeiksi paitsi omassa elämässäni, niin myös lähes kaikkien niiden ihmisten elämässä joiden katson kuuluvan lähipiiriini.

Katson että tukemalla keskustapuolueen tahtoa moottoripyöräverosta, Perussuomalainen puolue on pettänyt ne kymmenet tuhannet motoristit, jotka tehdyn selvityksen mukaan Perussuomalaisia viime vaaleissa äänestivät.

Tästä syystä, olen ilmoittanut eroavani Perussuomalaiset rp. puolueesta.”

-Mika Laakso
Nokian kaupunginhallitus
Nokian Perussuomalaiset ry:n perustajajäsen
Elämäntapamotoristi