Viime perjantaina 22.12. julkaisin blogikirjoituksen ”Presidentinvaalien tulos ratkesi – syntyi kadonneitten korttien arvoitus”.

Kirjoitin, että keskiviikkona ja torstaina huipentui se viime keväänä alkanut näytelmä, jonka kautta ratkaistiin vuoden 2024 presidentinvaalien tulos ja Suomen tuleva linja.

Loppuvaiheessakin draamaa oli ollut riittämiin. Arvelin, että jälkinäytöksiäkin ehkä vielä koetaan.

Edellisenä päivänä Helsingin vaalipiirilautakunta oli vahvistanut presidentinvaalien ehdokkaat ja julkistanut heidän numeronsa. En ollut heidän joukossaan.

Edellisenä iltana oli käyty Ylen suuri vaalikeskustelu. Se oli osoittanut, että meillä ei käydä todellisia presidentinvaaleja, vaikka sellaisiin olisi juuri nyt ollut polttava tarve.

Ennen kuin esitin arvioni edellisen illan vaalikeskustelusta, avasin hieman draaman viimeisiä käänteitä.

Joulukuun 13. päivänä julkaisemassani blogikirjoituksessa olin kertonut edellisen päivän tapahtumista. Silloin kello 16 mennessä valitsijayhdistysten oli ollut luovutettava keräämänsä kannattajakortit Helsingin vaalipiirilautakunnalle.

Olimme saaneet aamupäivällä postista käsiimme viimeiset kannattajakortit. Kävi ilmi, että kortteja oli yllättävän vähän. Olimme hyvin kaukana vaadittavasta 20 000 kortin määrästä.

Ehdin jo ilmoittaa julkisuuteen, että kortteja ei ollut riittävästi, eikä niitä jätetä vaaliviranomaiselle.

Sitten tapahtui ”ihme”.

Asioista hyvin perillä ollut kannattajani otti yhteyttä ja väitti, että kortteja olisi mahdollista toimittaa vielä 20. joulukuuta saakka.

Valitsijayhdistyksemme edustaja Seppo Hauta-aho otti yhteyden Helsingin vaalipiirilautakuntaan, joka vahvisti saamamme tiedon oikeaksi.

Koossa olleet kortit pakattiin kovalla kiireellä pahvilaatikkoon. Niitä oli leikattuna ja laskettuna vain muutamia tuhansia.

Olimme sopineet 4.12. Postin kanssa, että saatoimme noutaa vastauslähetyksemme arkipäivisin Helsingin Postikeskuksesta. Tämä antoi meille lisäaikaa korttien keräämiseen, kun ne siihen saakka oli toimitettu ensin Keminmaalle.

Postilta olimme saaneet sähköpostitse lupauksen, että sen verkkoon Helsingissä jätettyjen vastauslähetysten pitäisi pääsääntöisesti olla haettavissa seuraavana aamuna.

Myöhemmin saimme puhelimitse vahvistuksen, että tuon aikataulun pitäisi toimia koko maan osalta. Nämä aikataulut näyttivät toteutuvan tyydyttävästi.

Uskoimme voivamme luottaa valtion liikelaitoksen toimintaan

Perjantaina 15.12. toimitimme vaalipiirilautakunnan tarkistettaviksi parisen tuhatta korttia lisää. Ne oli postitettu tiistaina ja keskiviikkona.

Torstaina 14.12. oli ollut Postin työntekijöiden lakko, jolloin postilaatikoita ei ollut tyhjennetty. Maanantaiaamuna saimme näin ollen haltuumme ne kortit, jotka oli postitettu sekä torstaina että perjantaina. Niitä oli runsaat 2500 kappaletta. Määrä oli lopputulosta ajatellen lupaava.

Tiistaiaamuna odotimme kortteja, jotka oli postitettu viikonlopun aikana ja maanantaina. Odotuksemme olivat korkealla.

Perjantaina ja lauantaina oli lähes kaikissa maakuntalehdissä julkaistu lehti-ilmoituksia, joilla keräystä oli pyritty vauhdittamaan.

Ilmoitukset oli julkaistu myös molemmissa iltapäivälehdissä. Ilta-Sanomien ilmoitus julkaistiin lehden viikonloppunumerossa, Iltalehden perjantaina.

Odotimme, että kortteja tulisi sekä tiistaina että keskiviikkona tuhatmäärin.

Petyimme pahan kerran.

Tiistaina kortteja tuli vain viitisen sataa.

Kaipasimme erityisesti Pohjanrannasta maanantaina pikapakettina vastauslähetysosoitteeseemme lähetettyjä runsasta paria sataa korttia.

Nettiseuranta osoitti, että tämä lähetys oli päätynyt Tallinnaan, jossa se oli myös luovutettu vastaanottajalle. Toistaiseksi sitä ei ollut löydetty.

Tiistaina oletimme, että postinkulku oli jouluruuhkan vuoksi viivästynyt. Odotimme, että keskiviikkona kortteja saadaan valtava määrä. Tämän varmistamiseksi tiistaina oli Helsingin Sanomissa julkaistu vielä näyttävä ilmoitus.

Keskiviikkona kortteja kuitenkin saapui jopa vähemmän kuin tiistaina. Torstaina kortteja saatiin postin kautta vain kourallinen. Tänään vain muutama.

Kirjoitin, että kannattajamme kysyvätkin nyt, mihin ovat tuhannet kannattajakortit kadonneet.

Arvelin, että tähän ehkä saadaan joskus selvyyttä.

Selvyyttä saatiin jo samana päivänä.

Perjantaina Postista oli vastattu puhelimitse esitettyyn selvityspyyntöön, joka koski Keminmaalta postitettua pikalähetystä.

Iltapäivällä sain Pojanrannasta seuraavan tekstiviestin:  ”Soittivat postista. Heidän järjestelmässään on ollut jokin häikkä, minkä vuoksi seurannassa näkyy, että Suomen linjalle osoitettu kirje olisi ollut menossa Viroon. Todellisuudessa kirje on kuitenkin käynyt mutkan Helsingissä ja lähtenyt paluupostina takaisin Keminmaahan.”

Tarkistimme asian Viron järjestelmästä. Se vahvistaa, että lähetys on mennyt Tallinnaan ja myös luovutettu siellä vastaanottajalle:

Postista saadut selvitykset viittaavat vahvasti yhteen mahdollisuuteen kadonneitten korttien arvoituksen ratkaisemisessa.

Oliko Postin vastauslähetysten järjestelmä hakkeroitu? Kuka tai ketkä olivat tämän hybridioperaation takana?

Tähän on saatava selvyys. Postin on käynnistettävä sisäinen selvitys korttien katoamisesta. Tarvittaessa on turvauduttava poliisin apuun.

Kysymys on vakava.

Korttien katoaminen vaikutti ratkaisevasti presidentinvaalien kulkuun, ja se saattoi jopa ratkaista niiden tuloksen.