Andersson, Li vas
Andersson, Li vas
Andersson, Li vas

Li Andersson: Maahanmuuttoviraston maakohtaisia linjauksia on arvioitava uudelleen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Li Andersson vaatii, että Maahanmuuttoviraston maakohtaisia linjauksia on arvioitava uudelleen. Maahanmuuttovirasto ilmoitti toukokuussa, että heidän tekemän turvallisuusarvion mukaan Afganistaniin, Somaliaan ja Irakiin voidaan palauttaa turvapaikanhakijoita ja toissijaisen suojelun saaminen näistä maista tuleville on vaikeutunut merkittävästi. Mahdollisuus humanitaariseen suojeluun poistettiin ulkomaalaislaista Sipilän hallituksen toimesta toukokuussa.

Lainsäädännölliset tiukennukset ja päivitetyt maalinjaukset on tehty suuren poliittisen paineen alla, kun hallitus on halunnut reagoida kasvaneisiin hakijamääriin. Maakohtaisia turvallisuuslinjauksia on nyt päivitettävä todellisen turvallisuustilanteen ja Suomen ihmisoikeusvelvoitteiden mukaan.

– Afganistan, Irak ja Somalia kuuluvat useiden kansainvälisten vertailujen mukaan maailman vaarallisimpiin maihin. Maahanmuuttovirasto on kuitenkin toukokuisen maakohtaisen turvallisuuskatsauksensa jälkeen tehnyt touko-kesäkuussa kolme kertaa enemmän kielteisiä kuin myönteisiä turvapaikkapäätöksiä, Andersson kertoo.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on levitetty irakilaismiehen kielteistä turvapaikkapäätöstä. Päätöksessä myönnetään, että Isis on räjäyttänyt miehen talon sekä työpaikan, mutta häneltä kielletään kuitenkin turvapaikka Suomesta. Sen sijaan miestä kehotetaan “sisäiseen pakoon”, eli muuttamaan Mosulista Bagdadiin. Bagdadissa miehen kaltaisia sunnimuslimeja kuitenkin vainotaan shiiamilitian toimesta, ja Isis toteuttaa siellä säännöllisiä terrori-iskuja.

– On käsittämätöntä, että Maahanmuuttovirasto myöntää päätöksessään, että Isis on räjäyttänyt miehen talon sekä työpaikan ja uhannut nimenomaisesti häntä, mutta päätös on silti kielteinen, Andersson huomauttaa.

Lukuisat irakilaiset turvapaikahakijat ovat viime kuukausina saaneet kohdata samat perustelut kielteiselle turvapaikkapäätökselle. Maahanmuuttovirasto toteaa, ettei henkilökohtaista vaaraa voi todistaa, tai ohjataan muuttamaan turvallisemmalle alueelle lähtömaassa.

Suomen perustuslakiin sekä YK:n pakolaissopimukseen ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen sisältyy palautuskielto. Perustuslain mukaan ”ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu”. Maahanmuuttoviraston tulkinta ihmisarvoa loukkaavasta kohtelusta on ihmeellinen, jos todetaan ihmisten joutuvan kotimaassaan vainon kohteeksi, mutta kielletään kuitenkin turvapaikka.

–  Suomessa palautuskiellon periaate ohitetaan turvapaikkapäätöksissä viittaamalla “sisäiseen pakoon”, joka on kansainvälisessä pakolaisoikeudessa kiistanalainen termi. Muun muassa UNHCR suosittelee, ettei sisäistä pakoa Irakin osalta käytettäisi sunnimuslimien kohdalla lainkaan , Andersson painottaa.

– Maahanmuuttoviraston on mitä pikimmiten päivitettävä turvallisuuskatsauksensa ja maakohtaiset linjauksensa vastaamaan maiden varsinaista tilannetta. Jos maailman vaarallisimmista maista tulleet hakijat eivät voi saada turvapaikkaa, kenelle ne myönnetään?, Andersson kysyy.