Aalto, Touko vihr
Aalto, Touko vihr

Vihreiden kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Touko Aalto kritisoi hallituksen päätöstä antaa 100 miljoonaa euroa lisärahaa Terrafamen kaivokselle.

– Vihreiden mielestä Terrafamen kaivos tulisi ajaa vihdoin hallitusti alas. Se on kustantanut veronmaksajille jo vähintään 840 miljoonaa euroa, ja nyt ilmoitettu jatkoaika tarkoittaa 100 miljoonan euron lisärahoitusta. Kaivoksen tekohengittämisen sijaan rahaa tulisi suunnata Kainuun alueen ihmisten ja rakennemuutoksen tukemiseen sekä kaivoksen ympäristöhaittojen estämiseen, Aalto vaatii.

Aallon mielestä Terrafamen kaivoksen suhteen on edelleen liikaa avoimia kysymyksiä.

– Miten kaivos pystyy toimimaan markkinaehtoisesti kannattavasti? Nikkelin ja sinkin maailmanmarkkinahinnat ovat parantuneet, mutta monien talouden epävarmuustekijiöiden vuoksi jatkokehityksestä ei ole minkäänlaista varmuutta.

Yhtiön mukaan ympäristönsuojelu on saatu hallintaan. Aalto suhtautuu väitteeseen kriittisesti.

– Purkuputken vaikutukset Nuasjärven syvänteisiin ovat jo tässä vaiheessa selkeästi havaittavissa. Kaivoksen väitetyt parannukset ympäristövaikutuksissa johtuvat lähinnä miljoonien kuutiometrien laittomista lisäjuoksutuksista. Miten aiotaan huolehtia, ettei herkkä luonto kaivoksen ympärillä kärsi enää yhtään enempää?

– Ministeri Rehn kertoi hallituksen lisäpääomittavan Terrafamea 100 miljoonaa euroa, jotta se voi hakea parasta mahdollista neuvottelutilannetta ulkopuolisen rahoittajien kanssa. Neuvottelut lienevät vielä hankalassa vaiheessa, koska ulkopuolisesta rahoittajasta on yhtä epämääräisiä lupauksia kuin ennen valtion lisärahoitusta. Kun kaivos tekee 10 miljoonaa euroa tappiota kuukaudessa, valtio voi varautua jo seuraavaan pääomitukseen, Aalto epäilee.

http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225976-talvivaaran-alasyloskaivoksen-tarina-jatkuu