Niinistö, Ville vihr
Niinistö, Ville vihr

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö korostaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksella olevan merkitystä koko maailman ja Suomenkin tulevaisuudelle. Tuleva presidentti Donald Trump on kampanjassaan puhunut väheksyvästi vähemmistöistä, naisten asemasta, ihmisoikeuksista ja ilmastonsuojelusta. Näillä näkemyksillä voi olla vaikutusta myös tulevan hallinnon ulkopolitiikkaan, vaikka Trump vakuutti kiitospuheessaan pyrkimystään olla kokoava presidentti.

Maailma tarvitsee juuri nyt tasa-arvon, ihmisoikeuksien, sivistyksen ja ilmastonsuojelun puolustajia. Nyt, jos koskaan. Meidän suomalaisten on oltava sellainen voima. Suomen on ulkopolitiikassaan puolustettava kestäviä arvoja, jotka voivat joutua koetukselle. Meidän on oltava omilla teoillamme se toivo paremmasta huomisesta, mitä me haluamme rakentaa maailmassa, Ville Niinistö sanoo.

Erityinen huoli Vihreiden mielestä on siinä, että Yhdysvaltain presidentti alkaisi hidastaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia toimia ilmastopäästöjen vähentämisessä.

– Donald Trumpin väheksyvät näkemykset ilmastonmuutoksen torjunnasta aiheuttavat vakavimman haasteen kansainväliselle yhteistyölle. Juuri nyt, kun kaikki maailman maat on saatu sitoutumaan ilmastotoimiin, ei ole varaa takapakkeihin. Muutoin emme voi turvata elinkelpoista planeettaa tuleville sukupolville. Kansainvälisen yhteisön on osoitettava Pariisin sopimuksen ja ilmastonsuojelun suuri merkitys myös Yhdysvaltain uudelle hallinnolle, Ville Niinistö korostaa.

Presidenttiehdokkaana Trumpin lausunnot jättivät epäselväksi hänen sitoutumisensa ulkopolitiikassaan Yhdysvaltain ja EU-maiden tiiviisiin suhteisiin. Toisaalta hänen populistisen vaalikampanjansa menestys on myös Euroopan maille uusi muistutus siitä kuinka länsimaiden poliittisen järjestelmän on kyettävä vastaamaan kansalaistensa huoliin.

– Liberaalinen edistys voi voittaa populismin vain sillä, että se vastaa ihmisten arjen huoliin omasta ja läheistensä tulevaisuudesta. Ihmisten huolet eriarvoisuudesta, työttömyydestä ja omista vaikuttamisen mahdollisuuksistaan on otettava vakavasti. Suomen ja EU-maiden on muutettava suuntaa sellaiseksi, jossa jokaisella ihmisellä on toivoa omasta tulevaisuudestaan. Siksi on tavoiteltava inhimillistä ja reilua hyvinvointivaltion uudistamista. Työllisyyden, koulutuksen ja eriarvoisuuden torjumisen on noustava korkeammalla hallitusten linjauksissa. Suomen ja EU:n oltava vakauden ja hyvinvoinnin majakka tässä epävarmassa maailmassa. Tässä on Sipilän hallituksellakin vakava itsetutkiskelun paikka, Ville Niinistö sanoo.